Pancakes owsiane z bananami


Pancakes owsiane z bananami to idealna propozycja na zdrowe śniadanie, czy kolację. Są bardzo syte, dzięki dużej ilości płatków owsianych i jajek, Mi starczają w zupełności 4 naleśniki, więc jeżeli robicie porcję dla dwóch osób, polecam zrobić z ⅔ porcji.

Składniki: (na 10-12 porcji)

  • 120g płatków owsianych BIO firmy Polskie Młyny
  • 3 jajka
  • 160g jogurtu naturalnego
  • 1 banan
  • niewielka ilość soku z cytryny
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • (opcjonalnie) 2 łyżeczki cukru
  • olej do smażenia naleśników
  • miód/syrop klonowy, banany do podania

Wszystkie składniki z wyjątkiem sody oczyszczonej umieszczamy w wysokim naczyniu i miksujemy blenderem ręcznym, aż masa zrobi się rzadka. Odstawiamy na 30 minut, po czym miksujemy jeszcze raz przez krótką chwilę. Dodajemy sodę i dokładnie mieszamy trzepaczką. Następnie rozgrzewamy patelnię, wlewamy niewielką ilość oleju i wylewamy ciasto w takiej ilości, aby powstały nie za duże naleśniki, ponieważ będzie nam się je źle przewracać na drugą stronę. (Najlepiej ciasto nakładać poprzez gałkownicę do lodów) Jeżeli placki będą upieczone od spodu i będą miały złoty kolor, odwracamy na drugą stronę i czekamy, aż się zezłocą.
Podajemy ze swoimi ulubionymi dodatkami np. syropem klonowym, miodem, orzechami, bananami.



Mam na imię Mikołaj, mam 19 lat i pochodzę z województwa pomorskiego, a dokładniej z Tczewa. Moja pasja do cukiernictwa narodziła się w tak naprawdę dzieciństwie, lecz dopiero od paru lat traktuję to bardziej na poważnie. Wolne chwile spędzam na udoskonalaniu swoich umiejętności, a także na pisaniu dla Was przepisów na które zapraszam serdecznie w każdy weekend! :)
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *