Pancakes owsiane z bananami to idealna propozycja na zdrowe śniadanie, czy kolację. Są bardzo syte, dzięki dużej ilości płatków owsianych i jajek, Mi starczają w zupełności 4 naleśniki, więc jeżeli robicie porcję dla dwóch osób, polecam zrobić z ⅔ porcji.
Składniki i przepis na panacakes owsiane z bananami:
- 120g płatków owsianych BIO firmy Polskie Młyny
- 3 jajka
- 160g jogurtu naturalnego
- 1 banan
- niewielka ilość soku z cytryny
- szczypta cynamonu
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cukru
- olej do smażenia naleśników
- miód/syrop klonowy, banany do podania
Wszystkie składniki z wyjątkiem sody oczyszczonej umieszczamy w wysokim naczyniu i miksujemy blenderem ręcznym, aż masa zrobi się rzadka. Odstawiamy na 30 minut, po czym miksujemy jeszcze raz przez krótką chwilę. Dodajemy sodę i dokładnie mieszamy trzepaczką. Następnie rozgrzewamy patelnię, wlewamy niewielką ilość oleju i wylewamy ciasto w takiej ilości, aby powstały nie za duże naleśniki, ponieważ będzie nam się je źle przewracać na drugą stronę. (Najlepiej ciasto nakładać poprzez gałkownicę do lodów) Jeżeli placki będą upieczone od spodu i będą miały złoty kolor, odwracamy na drugą stronę i czekamy, aż się zezłocą.
Podajemy ze swoimi ulubionymi dodatkami np. syropem klonowym, miodem, orzechami, bananami.