Ciasto agrestowe z galaretką



Pyszne, orzeźwiające ciasto z masą agrestową i galaretką – idealne na ciepłe dni.

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 140g cukru cukru
  • 10g maki ziemniaczanej
  • 140g szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy partiami cukier i miksujemy. Następnie dodajemy żółtka i dokładnie miksujemy. Na koniec przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki o wymiarach 24×34, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 190ºC do tzw. “suchego patyczka”.


Składniki na masę agrestową:

    • 1kg agrestu zielonego (ja użyłem czerwonego)
    • 2 budynie śmietankowe
    • 500ml wody
    • 1 galaretka agrestowa
    • 1/3 szklanki cukru

Agrest przekładamy do garnuszka, dodajemy cukier, 250ml wody i czekamy, aż masa się zagotuje. Budynie rozrabiamy w pozostałej ilości wody i dodajemy je dopiero w momencie, gdy masa się zagotuje. Dodając, cały czas mieszamy do ponownego zagotowania. Na koniec dodajemy galaretkę agrestową i mieszamy do momentu jej rozpuszczenia. Biszkopt nasączamy mocną herbatą z cukrem i cytryną. Przestudzoną masę wylewamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki do stężenia.


Składniki na krem śmietankowy:

    • 500ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
    • 250g serka mascarpone
    • 1 galaretka agrestowa na 200ml wody
    • cukier puder do smaku, około 5-8 łyżek

Galaretkę rozpuszczamy w 200ml gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Schłodzoną kremówkę, mascarpone i cukier puder umieszczamy w wysokim naczyniu i ubijamy na sztywną masę. Pod koniec ubijania wlewamy ciurkiem galaretkę. Wylewamy na masę agrestową i wyrównujemy.  Wstawiamy do lodówki.


Na wierzch:

  • 1 galaretka agrestowa na 400ml wody

Galaretkę rozpuszczamy w 400ml gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Wylewamy na krem śmietankowy i wstawiamy ponownie do lodówki na 2-3 godziny.

 

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *