Ciasto agrestowe z galaretką
Ciasta z kremem

Ciasto agrestowe z galaretką

Pyszne, orzeźwiające ciasto z masą agrestową i galaretką – idealne na ciepłe dni.

Składniki i przepis na biszkopt do ciasta agrestowego:

  • 5 jajek
  • 140g cukru cukru
  • 10g maki ziemniaczanej
  • 140g szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy partiami cukier i miksujemy. Następnie dodajemy żółtka i dokładnie miksujemy. Na koniec przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki o wymiarach 24×34, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 190ºC do tzw. “suchego patyczka”.


Składniki i przepis na masę agrestową:

    • 1kg agrestu zielonego (ja użyłem czerwonego)
    • 2 budynie śmietankowe
    • 500ml wody
    • 1 galaretka agrestowa
    • 1/3 szklanki cukru

Agrest przekładamy do garnuszka, dodajemy cukier, 250ml wody i czekamy, aż masa się zagotuje. Budynie rozrabiamy w pozostałej ilości wody i dodajemy je dopiero w momencie, gdy masa się zagotuje. Dodając, cały czas mieszamy do ponownego zagotowania. Na koniec dodajemy galaretkę agrestową i mieszamy do momentu jej rozpuszczenia. Biszkopt nasączamy mocną herbatą z cukrem i cytryną. Przestudzoną masę wylewamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki do stężenia.


Składniki i przepis na krem śmietankowy:

    • 500ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
    • 250g serka mascarpone
    • 1 galaretka agrestowa na 200ml wody
    • cukier puder do smaku, około 5-8 łyżek

Galaretkę rozpuszczamy w 200ml gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Schłodzoną kremówkę, mascarpone i cukier puder umieszczamy w wysokim naczyniu i ubijamy na sztywną masę. Pod koniec ubijania wlewamy ciurkiem galaretkę. Wylewamy na masę agrestową i wyrównujemy.  Wstawiamy do lodówki.


Na wierzch:

  • 1 galaretka agrestowa na 400ml wody

Galaretkę rozpuszczamy w 400ml gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Wylewamy na krem śmietankowy i wstawiamy ponownie do lodówki na 2-3 godziny.

Ciasto agrestowe z galaretką Ciasto agrestowe z galaretką

AutorMikołaj

Cześć, mam na imię Mikołaj, witaj na blogu AleTorcik.pl ;) Cukiernictwem interesuję się od dziecka, zawsze interesowałem się kuchnią i wszystko co z nią związane, ale finalnie skończyło się na cukiernictwie. Z wykształcenia jestem technikiem żywienia o specjalizacji cukierniczej, pracowałem w cukierniach, piekarniach, a nawet restauracjach. Przez ten czas nauczyłem się bardzo dużo i bardzo chętnie przekażę Wam swoją wiedzę na rozmaite tematy. Celem bloga jest między innymi przekazać Wam, naszym czytelnikom wartościowe przepisy z którymi poradzi sobie każdy, nawet najmniej doświadczony cukiernik.

2 Comments

  1. Super, wyobrażam sobie, że jest to słodki, ale jednak lekko kwaskowy deser, takie lubię najbardziej. Chętnie wypróbuję.

  2. Ciasto prezentuje się przepysznie! 🙂
    Liczę, że w najbliższym czasie skorzystam z przepisu.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *