
Pyszne, orzeźwiające ciasto z masą agrestową i galaretką – idealne na ciepłe dni.
Składniki i przepis na biszkopt do ciasta agrestowego:
- 5 jajek
- 140g cukru cukru
- 10g maki ziemniaczanej
- 140g szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy partiami cukier i miksujemy. Następnie dodajemy żółtka i dokładnie miksujemy. Na koniec przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki o wymiarach 24×34, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 190ºC do tzw. “suchego patyczka”.
Składniki i przepis na masę agrestową:
- 1kg agrestu zielonego (ja użyłem czerwonego)
- 2 budynie śmietankowe
- 500ml wody
- 1 galaretka agrestowa
- 1/3 szklanki cukru
Agrest przekładamy do garnuszka, dodajemy cukier, 250ml wody i czekamy, aż masa się zagotuje. Budynie rozrabiamy w pozostałej ilości wody i dodajemy je dopiero w momencie, gdy masa się zagotuje. Dodając, cały czas mieszamy do ponownego zagotowania. Na koniec dodajemy galaretkę agrestową i mieszamy do momentu jej rozpuszczenia. Biszkopt nasączamy mocną herbatą z cukrem i cytryną. Przestudzoną masę wylewamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki do stężenia.
Składniki i przepis na krem śmietankowy:
- 500ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
- 250g serka mascarpone
- 1 galaretka agrestowa na 200ml wody
- cukier puder do smaku, około 5-8 łyżek
Galaretkę rozpuszczamy w 200ml gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Schłodzoną kremówkę, mascarpone i cukier puder umieszczamy w wysokim naczyniu i ubijamy na sztywną masę. Pod koniec ubijania wlewamy ciurkiem galaretkę. Wylewamy na masę agrestową i wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki.
Na wierzch:
- 1 galaretka agrestowa na 400ml wody
Galaretkę rozpuszczamy w 400ml gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Wylewamy na krem śmietankowy i wstawiamy ponownie do lodówki na 2-3 godziny.

Hej, bardzo mi miło, że korzystasz z mojego bloga! 🙂 Mam na imię Mikołaj, mam 23 lata i skończyłem kierunek technologii żywności o specjalizacji cukierniczej. Pieczeniem ciast pasjonuje się już od dziecka, myślę, a bardziej na poważnie traktuje to już od około 10 lat. Pracowałem w cukierniach, piekarniach, restauracjach, a nawet pracowałem w cukierni Krzysztofa Ilnickiego. Każdy swój przepis staram się pisać w sposób zrozumiały, tak, aby każdy laik nie miał problemu z jego wykonaniem.
Super, wyobrażam sobie, że jest to słodki, ale jednak lekko kwaskowy deser, takie lubię najbardziej. Chętnie wypróbuję.
Ciasto prezentuje się przepysznie! 🙂
Liczę, że w najbliższym czasie skorzystam z przepisu.
Pozdrawiam i zapraszam do mnie!