Tort oreo, czyli mocno czekoladowe ciasto przełożone lekkim i puszystym kremem śmietankowym na bazie kremówki i mascarpone. Środkowa warstwa zawiera ogromną ilość ciasteczek oreo, więc jest to ciasto idealne dla miłośników tych ciasteczek.
Składniki i przepis na ciasto czekoladowe do tortu:
- 11⁄4 szklanki mąki tortowej
- 170 g masła o temperaturze pokojowej
- 1½ szklanki cukru
- 3 jajka, duże (temp. pokojowa)
- 11⁄4 szklanki maślanki, temp. pokojowa
- 2⁄3 szklanki kakao
- 1½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Suche składniki, czyli mąkę, kakao, sodę oraz proszek do pieczenia przesiewamy. Dodajemy szczyptę soli. Masło przekładamy do miski i miksujemy do momentu, aż masło nabierze białej barwy i będzie puszyste. Dodajemy partiami cukier i miksujemy przez parę minut. Następnie cały czas miksując dodajemy jajka. Suche składniki dodajemy w trzech partiach naprzemiennie z maślanką. Miksujemy na najniższych obrotach do połączenia się składników. Ciasto dzielimy na dwie części i przekładamy je do dwóch tortownic o średnicy 25cm wyłożonych papierem do pieczenia. (sam spód). Pieczemy je osobno, w temperaturze 180°C bez termoobiegu przez około 20-25 minut do tzw. suchego patyczka.
Składniki i przepis na krem śmietankowy oreo:
- 500 g serka mascarpone
- 750 ml śmietanki kremówki 30%
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny na 1/4 szklanki gorącej wody
- dwa opakowania ciasteczek oreo
Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody i odstawiamy.
Serek mascarpone, kremówkę oraz cukier puder umieszczamy w misce i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach do momentu, aż masa będzie sztywna. Następnie do wcześniej przygotowanej żelatyny dodajemy niewielką ilość kremu i dokładnie mieszamy (dzięki temu żelatyna nie zetnie się w momencie wlewania do kremu). Tak przygotowaną żelatynę wlewamy do kremu śmietankowego i szybko mieszamy.
Niewielką cześć kremu przekładamy do rękawa cukierniczego z ulubioną tylką i wstawiamy do lodówki, by krem lekko stężał i dało się go wyszprycować.
Wykończenie tortu oreo
- 250 g ciastek oreo
Tort składamy w rancie lub tortownicy. Na spodzie umieszczamy blat czekoladowy, wylewamy większość kremu śmietankowego (zostawiamy tyle, by lekko przykryć wierzch i ewentualnie poprawić boki) i dodajemy połamane ciasteczka oreo. Przykrywamy kolejnym biszkoptem i dociskamy. Wierzch smarujemy kremem i wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki na 30-60 minut w zależności od lodówki, aby krem stężał, a następnie obkrajamy boki i wyjmujemy z tortownicy. Boki ciasta dekorujemy zmielonymi ciasteczkami oreo. Górę dekorujemy za pomocą rękawa cukierniczego tworząc rozetki. Pomiędzy nimi układamy połówki ciasteczek.