Tort Oreo


Tort oreo, czyli mocno czekoladowe ciasto przełożone lekkim i puszystym kremem śmietankowym na bazie kremówki i mascarpone. Środkowa warstwa zawiera ogromną ilość ciasteczek oreo, więc jest to ciasto idealne dla miłośników tych ciasteczek.

SKŁADNIKI NA CIASTO CZEKOLADOWE:

  •  114 szklanki mąki tortowej
  • 170 g masła o temperaturze pokojowej
  • 1½ szklanki cukru
  • 3 jajka, duże (temp. pokojowa)
  • 114 szklanki maślanki, temp. pokojowa
  • 23 szklanki kakao
  • 1½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Wszystkie składniki powinny mieć tempraturę pokojową. Suche składniki, czyli mąkę, kakao, sodę oraz proszek do pieczenia przesiewamy. Dodajemy szczyptę soli. Masło przekładamy do miski i miksujemy do momentu, aż masło nabierze białej barwy i będzie puszyste. Dodajemy partiami cukier i miksujemy przez parę minut. Następnie cały czas miksując dodajemy jajka. Suche składniki dodajemy w trzech partiach naprzemiennie z maślanką. Miksujemy na najniższych obrotach do połączenia się składników. Ciasto dzielimy na dwie części i przekładamy je do dwóch tortownic o średnicy 25cm wyłożonych papierem do pieczenia. (sam spód). Pieczemy je osobno, w temperaturze 180°C bez  przez około 20-25 minut do tzw. suchego patyczka.


 SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

  • 500 g serka mascarpone
  • 750 ml śmietanki kremówki 30%
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny na 1/4 szklanki gorącej wody
  • dwa opakowania ciasteczek oreo

Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody i odstawiamy.
Serek mascarpone, kremówkę oraz cukier puder umieszczamy w misce i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach do momentu, aż masa będzie sztywna. Następnie do wcześniej przygotowanej żelatyny dodajemy niewielką ilość kremu i dokładnie mieszamy (dzięki temu żelatyna nie zetnie się w momencie wlewania do kremu). Tak przygotowaną żelatynę wlewamy do kremu śmietankowego i szybko mieszamy.
Niewielką cześć kremu przekładamy do rękawa cukierniczego z ulubioną tylką i wstawiamy do lodówki, by krem lekko stężał i dało się go wyszprycować.

Wykończenie

  •  250 g ciastek oreo

Tort składamy w rancie lub tortownicy. Na spodzie umieszczamy blat czekoladowy, wylewamy większość kremu śmietankowego (zostawiamy tyle, by lekko przykryć wierzch i ewentualnie poprawić boki) i dodajemy połamane ciasteczka oreo. Przykrywamy kolejnym biszkoptem i dociskamy. Wierzch smarujemy kremem i wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki na 30-60 minut w zależności od lodówki, aby krem stężał, a następnie obkrajamy boki i wyjmujemy z tortownicy. Boki ciasta dekorujemy zmielonymi ciasteczkami oreo. Górę dekorujemy za pomocą rękawa cukierniczego tworząc rozetki. Pomiędzy nimi układamy połówki ciasteczek.


Mam na imię Mikołaj, mam 19 lat i pochodzę z województwa pomorskiego, a dokładniej z Tczewa. Moja pasja do cukiernictwa narodziła się tak naprawdę w dzieciństwie, lecz dopiero od paru lat traktuję to bardziej poważnie. Bloga założyłem, by stworzyć kolejne miejsce w internecie z ciekawymi i sprawdzonymi przepisami. Na nowe przepisy zapraszam serdecznie w każdą sobotę. :)
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *