Różowy tort truskawkowy. Składa się z jasnego biszkoptu, musu truskawkowego i kremu śmietanowego Tort jest nieco pracochłonny, ale efekt końcowy z pewnością zachwyci gości.
Składniki i przepis na ciasto biszkoptowe:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 4/5 szklanki mąki pszennej
- 2 płaskie lyżki mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier, cały czas ubijając. Ubijamy tak długo jak na bezę, cukier ma się cały rozpuścić. Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy. Dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy szpatułką.
Tortownicę o średnicy 25cm wykładamy papierem do pieczenia (samo dno), nie smarujemy boków. Delikatnie przekładamy ciasto do tortownicy. Pieczemy w temperaturze 170ºC przez około 35-40 minut.
Ciasto po wyjęciu z piekarnika upuszczamy na podłogę z wysokości 20-30 cm. Odstawiamy w foremce do wystygnięcia. Wystudzony biszkopt możemy przekroić na 3 blaty.
Składniki i przepis na mus truskawkowy:
- 600g truskawek
- 3 łyżeczki żelatyny (13 g)
- 2/3 szklanki cukru (lub do smaku)
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 3 łyżkach wody
Żelatynę zalewamy małą ilością wody, tylko do przykrycia. Odstawiamy na 10 minut do napęcznienia.
Do małego garnka wkładamy pokrojone w małe cząstki truskawki, cukier i sok z cytryny. Stawiamy na palniku o małej mocy i doprowadzamy do zagotowania. Dodajemy wodę z mąką jednocześnie mieszając, aby nie zrobiły nam się grudki. Ponownie zagotowujemy. Wyłączamy gaz, dodajemy żelatynę i mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Mus powinien mieć konsystencję żelu-kisielu.
Nasączenie:
1/2 szklanki wody, 1/5 szklanki wódki i 5 łyżek soku z cytryny.
Składniki i przepis na biały krem do przełożenia tortu:
- 1 litr kremówki 30%
- 3-4 łyżki cukru puder (do smaku)
- 2 śmietan fixy
Kremówkę ubijamy do otrzymania gęstego kremu, uważając, żeby jej nie przebić. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i śmietan fixy.
Wykonanie:
Pierwszy z krążków biszkoptowych układamy na paterze lub talerzu, nasączamy. Na biszkopcie rozsmarowujemy połowę kremu i połowę frużeliny truskawkowej. Przykrywamy drugim krążkiem biszkoptowym i następnie go nasączamy. Smarujemy pozostałą ilością kremu i resztą musu. Przykryć ostatnim krążkiem biszkoptowym i lekko go nasączyć. Odstawiamy do lodówki, do całkowitego stężenia masy truskawkowej. Będziemy teraz przygotowywać naszą dekorację. : )
Składniki i przepis na dekorację z kremu maślanego:
- 8 białek
- 2 szklanki cukru
- 600g miękkiego masła
- szczypta soli
- odrobina czerwonego barwnika
Białka z cukrem i szczyptą soli umieszczamy w misce nad kąpielą wodną. Cały czas mieszamy trzepaczką, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Musimy uważać na to, żeby nie przegrzała nam się masa i nie zrobiła się jajecznica. W razie potrzeby, nieco ostudzić. Gdy cukier będzie już rozpuszczony, zostawiamy naszą masę do wystygnięcia. Następnie miksujemy białka do uzyskania bardzo gęstej bezy – zajmuje to około. 10-15 minut. Po tym czasie dodajemy w partiach do naszej bazy miękkie masło. Miksujemy do uzyskania gęstego kremu. Na sam koniec dodajemy barwnik spożywczy i mieszamy do czasu, aż masa będzie miała jednolity kolor. Częścią kremu smarujemy lekko boki i wierzch kremu.
Teraz najważniejszy element każdego tortu – dekoracja. Nakładamy masę do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki i wyciskamy kółka, zaczynając od środka. Tort trzeba przechowywać w lodówce. Dobrze jest go wyjąć 30 minut przed podaniem, żeby masa lekko zmiękła. Smacznego! : )
Poniżej zostawiam poradnik gdzie dowiecie się jak dokładnie go udekorować.
Coś pięknego 🙂
Ktoś tu ma artystyczną duszę… Tort wygląda pięknie, a zarazem bardzo smacznie 🙂 Na urodziny jak znalazł 😉
Ile bym dała za takie zdolności do wypieków i dekorowania! Przesmacznie i przepięknie!
Mam wielką ochotę wykonać taki torcik, ale z moimi umiejętnościami dekoratorskimi chyba nie wyszedłby tak piękny! ^_^
Przepiękny tort! 🙂