Różowy tort truskawkowy
Torty, torciki

Różowy tort truskawkowy

Różowy tort truskawkowy.  Składa się z jasnego biszkoptu, musu truskawkowego i kremu śmietanowego Tort jest nieco pracochłonny, ale efekt końcowy z pewnością zachwyci gości.

Składniki i przepis na ciasto biszkoptowe:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 4/5 szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie lyżki mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier, cały czas ubijając. Ubijamy tak długo jak na bezę, cukier ma się cały rozpuścić. Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy. Dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy szpatułką.
Tortownicę o średnicy 25cm wykładamy papierem do pieczenia (samo dno), nie smarujemy boków. Delikatnie przekładamy ciasto do tortownicy. Pieczemy w temperaturze 170ºC przez około 35-40 minut.
Ciasto po wyjęciu z piekarnika upuszczamy na podłogę z wysokości 20-30 cm. Odstawiamy w foremce do wystygnięcia. Wystudzony biszkopt możemy przekroić na 3 blaty.

Składniki i przepis na mus truskawkowy:

  • 600g truskawek
  • 3 łyżeczki żelatyny (13 g)
  • 2/3 szklanki cukru (lub do smaku)
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 3 łyżkach wody

Żelatynę zalewamy małą ilością wody, tylko do przykrycia. Odstawiamy na 10 minut do napęcznienia.
Do małego garnka wkładamy pokrojone w małe cząstki truskawki, cukier i sok z cytryny. Stawiamy na palniku o małej mocy i doprowadzamy do zagotowania. Dodajemy wodę z mąką jednocześnie mieszając, aby nie zrobiły nam się grudki. Ponownie zagotowujemy. Wyłączamy gaz, dodajemy żelatynę i mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Mus powinien mieć konsystencję żelu-kisielu.

Nasączenie:
1/2 szklanki wody, 1/5 szklanki wódki i 5 łyżek soku z cytryny.

Składniki i przepis na biały krem do przełożenia tortu:

  • 1 litr kremówki 30%
  • 3-4 łyżki cukru puder (do smaku)
  • 2 śmietan fixy

Kremówkę ubijamy do otrzymania gęstego kremu, uważając, żeby jej nie przebić. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i śmietan fixy.

Wykonanie:
Pierwszy z krążków biszkoptowych układamy na paterze lub talerzu, nasączamy. Na biszkopcie rozsmarowujemy połowę kremu i połowę frużeliny truskawkowej. Przykrywamy drugim krążkiem biszkoptowym i następnie go nasączamy. Smarujemy pozostałą ilością kremu i resztą musu. Przykryć ostatnim krążkiem biszkoptowym i lekko go nasączyć. Odstawiamy do lodówki, do całkowitego stężenia masy truskawkowej. Będziemy teraz przygotowywać naszą dekorację. : )

Składniki i przepis na dekorację z kremu maślanego:

  • 8 białek
  • 2 szklanki cukru
  • 600g miękkiego masła
  • szczypta soli
  • odrobina czerwonego barwnika

Białka z cukrem i szczyptą soli umieszczamy w misce nad kąpielą wodną. Cały czas mieszamy trzepaczką, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Musimy uważać na to, żeby nie przegrzała nam się masa i nie zrobiła się jajecznica. W razie potrzeby, nieco ostudzić. Gdy cukier będzie już rozpuszczony, zostawiamy naszą masę do wystygnięcia. Następnie miksujemy białka do uzyskania bardzo gęstej bezy – zajmuje to około. 10-15 minut. Po tym czasie dodajemy w partiach do naszej bazy miękkie masło. Miksujemy do uzyskania gęstego kremu. Na sam koniec dodajemy barwnik spożywczy i mieszamy do czasu, aż masa będzie miała jednolity kolor. Częścią kremu smarujemy lekko boki i wierzch kremu.
Teraz najważniejszy element każdego tortu – dekoracja. Nakładamy masę do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki i wyciskamy kółka, zaczynając od środka. Tort trzeba przechowywać w lodówce. Dobrze jest go wyjąć 30 minut przed podaniem, żeby masa lekko zmiękła. Smacznego! : )

Poniżej zostawiam poradnik gdzie dowiecie się jak dokładnie go udekorować.

Różowy tort truskawkowy Różowy tort truskawkowy Różowy tort truskawkowy Różowy tort truskawkowy Różowy tort truskawkowy Różowy tort truskawkowy Różowy tort truskawkowy Różowy tort truskawkowy

AutorMikołaj

Cześć, mam na imię Mikołaj, witaj na blogu AleTorcik.pl ;) Cukiernictwem interesuję się od dziecka, zawsze interesowałem się kuchnią i wszystko co z nią związane, ale finalnie skończyło się na cukiernictwie. Z wykształcenia jestem technikiem żywienia o specjalizacji cukierniczej, pracowałem w cukierniach, piekarniach, a nawet restauracjach. Przez ten czas nauczyłem się bardzo dużo i bardzo chętnie przekażę Wam swoją wiedzę na rozmaite tematy. Celem bloga jest między innymi przekazać Wam, naszym czytelnikom wartościowe przepisy z którymi poradzi sobie każdy, nawet najmniej doświadczony cukiernik.

5 Comments

  1. Mam wielką ochotę wykonać taki torcik, ale z moimi umiejętnościami dekoratorskimi chyba nie wyszedłby tak piękny! ^_^

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *