Tym razem przepis na bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu ciasto czekoladowe. W smaku jest bardzo zbliżone do brownie, a wiśnie idealnie pasują do czekolady i wanilii. Zachęcam do wypróbowania przepisu. 🙂
Składniki i przepis na ciasto czekoladowe z wiśniami:
- 250g mąki pszennej
- 90g kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią
- 1/2 szklanki maślanki
- 3/4 szklanki mleka
- 3 łyżki likieru amaretto
- 2 jajka
- 200g drobnego cukru do wypieków
- 140g masła
- 500g mrożonych wiśni
Przed pieczeniem ciasta umieszczamy wiśnie na sitku nad miseczką na co najmniej 2-3 godziny, aby pozbyć się nadmiaru soku. Masło rozpuszczamy i studzimy. Suche składniki, czyli mąkę pszenną, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia przesiewamy do miseczki, a następnie robimy osobną mieszankę na składniki mokre (maślanka, mleko, amaretto, jajka, cukier, cukier waniliowy) – całość miksujemy chwilę do połączenia się składników. Mieszankę z mokrymi składnikami oraz rozpuszczone masło dodajemy partiami do suchych składników i miksujemy na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników. Na sam koniec dodajemy odsączone wiśnie i mieszamy szpatułką. Foremkę o wymiarach 25×25 wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Wylewamy ciasto, wyrównujemy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy przez około 40-45 minut do tzw. suchego patyczka.
Składniki na polewę:
- 250g śmietanki 30%
- 100g czekolady gorzkiej 80%
- 125g czekolady mlecznej
Po wyjęciu ciasta z piekarnika przygotowujemy polewę. Czekoladę siekamy i przekładamy do szklanej miseczki. Zalewamy ją gorącą śmietanką 30%, odstawiamy na 30 sekund, aby temperatury się wyrównały. Następnie mieszamy do momentu, aż się rozpuści. Wylewamy na ciasto i wkładamy do lodówki.