Temperatura i czas pieczenia ciast
Artykuły

Temperatura i czas pieczenia ciast

Jakość wypieku zależy w głównej mierze zależy głównie od tego, czy zostało upieczone we właściwej temperaturze. W poniższej tabeli przedstawiłem średnie wartości do każdego z wypieków. Oczywiście w praktyce może się wszystko zmienić, zależy to głównie od wielkości foremki, grubości ciasta i rodzaju piekarnika.

Temperatura i czas pieczenia poszczególnych ciast

Rodzaj ciasta Grzanie góra/dół  Termoobieg  Czas pieczenia 
Babka  180°C 160°C 45-60 minut
Biszkopt  180°C 160°C 45-50 minut
Ciasto drożdżowe  180°C 160°C  40-50 minut
Ciasto francuskie  200-220°C 180-200°C  15-40 minut
Ciasto półfrancuskie  200-220°C 180-200°C  15-40 minut
Ciasto ptysiowe  200-220°C 180-200°C  20-40 minut
Ciasto ucierane  170-180°C 150-160°C  40-60 minut
Kruche ciasteczka  180-200°C 160-180°C  8-15 minut
Kruche ciasto  200°C 180°C  25-45 minut
Piernik  170-180°C 150-160°C  40-50 minut
Sernik  160-170°C 140-150°C  60-80 minut

AutorMikołaj

Cześć, mam na imię Mikołaj, witaj na blogu AleTorcik.pl ;) Cukiernictwem interesuję się od dziecka, zawsze interesowałem się kuchnią i wszystko co z nią związane, ale finalnie skończyło się na cukiernictwie. Z wykształcenia jestem technikiem żywienia o specjalizacji cukierniczej, pracowałem w cukierniach, piekarniach, a nawet restauracjach. Przez ten czas nauczyłem się bardzo dużo i bardzo chętnie przekażę Wam swoją wiedzę na rozmaite tematy. Celem bloga jest między innymi przekazać Wam, naszym czytelnikom wartościowe przepisy z którymi poradzi sobie każdy, nawet najmniej doświadczony cukiernik.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *