Kruidnoten to tradycyjne holenderskie ciasteczka świąteczne. Są one często spożywane podczas specjalnych uroczystości związanych z przyjściem Świętego Mikołaja, takich jak „Sinterklaasavond” (wieczór Świętego Mikołaja), który przypada na 5 grudnia. Ciasteczka te mają małą, kulistą formę i są wykonane z ciasta korzennego, które nadaje im charakterystyczny smak. Samo ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu, ciasto nie musi odpoczywać, ani nie trzeba go wałkować, więc z całą porcją możemy uwinąć się nawet w godzinę. Najprościej jest podzielić wyrobione ciasto na 4 części, a następnie każdą część uwałkować ręcznie, pociąć na małe kawałki i uformować z nich kuleczkę. Przechodzimy do przepisu! 🙂
Składniki na ciasto Kruidnoten:
- 150 g masła
- 125 g brązowego cukru
- 250 g mąki
- 6 łyżek mleka
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 20 g domowej przyprawy do piernika
Miękkie masło, brązowy cukier, sól, proszek do pieczenia, mąkę i przyprawę do piernika mieszamy ze sobą i tworzymy pewien rodzaj kruszonki. Następnie stopniowo dodajemy po łyżce mleka i kontynuujemy mieszanie do uzyskania gładkiego i jednolitego ciasta. Ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej części formujemy wałeczek o średnicy około 1.5-2 cm, a następnie kroimy go na kawałki o podobnej długości. Każdy ucięty kawałek bierzemy w dłonie i formujemy kuleczkę. Układamy je na blaszce wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym wcześniej do 160 stopni Celsjusza i pieczemy przez około 12-15 minut. Ciasteczka przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Z całej porcji wychodzi nam około 60 ciasteczek.