Już niedługo zastanie nas czas na świąteczne wypieki, więc wraz ze stroną Przepisy.pl przychodzę z kolejną świąteczną propozycją, a mianowicie… przygotujemy puszyste ciasto makowe z delikatną, mleczną polewą. Oryginalny przepis znajdziecie tutaj. Ja przygotuję dla Was delikatnie zmodyfikowaną wersję, ale gwarantuję, że obie w smaku są cudowne!
Składniki i przepis na ciasto makowe:
- 200g masła
- 200g cukru drobnego do wypieków
- 6 jajek
- 125ml mleka
- 250g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 120g suchego maku, zmielonego
- Sok i skórka starta z połowy cytryny
- Sok i skórka starta z połowy pomarańczy
- 80g startego jabłka
- Szczypta soli
*Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej*
Na początek w osobnej misce przygotowujemy składniki suche – mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną przesiewamy, następnie dodajemy mak.
W misce ubijamy miękkie masło do momentu aż zrobi się puszyste. Jajka ubijamy z cukrem i szczyptą soli na bardzo puszystą masę, zajmie nam to około 7-10 minut. Do ubitego masła dodajemy masę jajeczną i miksujemy. Dodajemy składniki suche, sok i skórkę z pomarańczy i cytryny, starte jabłko oraz mleko. Wszystko miksujemy do dokładnego połączenia się składników. Gotowe ciasto przekładamy do wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 25×30. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 30 minut na opcji góra-dół. Studzimy i oblewamy nasze ciasto mleczną polewą.
Składniki i przepis na polewę mleczną:
- 150g masła
- 140g cukru pudru
- 80g mleka
- 60g mleka w proszku
- 150g orzechów włoskich
Masło podgrzewamy wraz z mlekiem i cukrem pudrem. Dodajemy mleko w proszku i mieszamy do momentu aż się rozpuści. Na sam koniec dodajemy orzechy włoskie i odstawiamy, aby trochę wystygło. Wylewamy na lekko przestudzone ciasto. Polewa zgęstnieje w lodówce przez dodatek masła.
Przepraszam,mam pytanie jak dlugo piec to ciasto makowe z mleczna polewa.Dziekuje i Pozdrawiam
Około 30 minut, już dopisuję.