Makowiec z jabłkami, zwany też inaczej makowcem japońskim. Co najśmieszniejsze – nie ma on nic wspólnego z Japonią, nie wiadomo skąd się wzięła taka nazwa. Jest on bardzo szybki w przygotowaniu, ponieważ jest to makowiec bez ciasta. Dodatek dużej ilości jabłek sprawia, że jest on bardzo wilgotny, wręcz rozpływa się w ustach. Szczerze mówiąc jest to mój faworyt w kategorii makowców!
Zachęcam także do wypróbowania dwóch przepisów na makowiec znajdujących się na moim blogu – makowca na kruchym spodzie oraz połączenie sernika i makowca, czyli seromaka z bakaliami na kruchym spodzie.
Składniki i przepis na makowiec japoński z migdałami i skórką pomarańczową:
- 600g zmielonego, suchego maku
- 500g cukru pudru
- 800g jabłek
- 14 łyżek kaszy manny
- 12 jajek
- 250g masła w temperaturze pokojowej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100g płatków migdałowych
- 100g skórki pomarańczowej kandyzowanej
- skórka starta z 2 pomarańczy
- olejek migdałowy
- szczypta soli
Mak umieszczamy w dużym garnku, a następnie zalewamy gorącą wodą. Pozostawiamy do wystudzenia, czyli na około 3-4 godziny, by napęczniał. Po tym czasie mak dokładnie odsączamy. Oddzielamy żółtka od białek. Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Miękkie masło wraz z cukrem pudrem ubijamy na puszystą masę, a następnie dodajemy po jednym jajku. Cały czas miksując dodajemy partiami mak, starte jabłka, kaszę manną oraz proszek do pieczenia. Na sam koniec dodajemy płatki migdałowe, skórkę kandyzowaną z pomarańczy, olejek migdałowy i skórkę startą z dwóch pomarańczy, a następnie mieszamy do połączenia się składników.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie, w dwóch partiach dodajemy do masy makowej. Mieszamy delikatnie szpatułką. Ciasto wykładamy do formy o wymiarach 34×24 wcześniej wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 70 minut, studzimy, a następnie przechowujemy w lodówce. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.