Sernik na zimno z truskawkami


Pyszne, łatwe i szybkie w przygotowaniu ciasto z truskawkami i galaretką. Przygotowanie go zajmuje dosłownie chwilę, a efekt jest naprawdę świetny!

Składniki:

  • 1 kg twarogu z wiaderka firmy Piątnica
  • 250 g śmietanki 30% lub 36%
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 mała paczka (ok. 100 g) biszkoptów
  • opakowanie mrożonych truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 3/4 szklanki cukru pudru

Tortownicę o średnicy 26cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie układamy biszkopty. Do dużej miski dodajemy twaróg, śmietanę kremówkę, cukier puder, cukier z prawdziwą wanilią i mieszamy łyżką do połączenia się składników. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki mleka, dodajemy do masy, a następnie szybko mieszamy trzepaczką do momentu połączenia się żelatyny z twarogiem. Masę wylewamy na wcześniej przygotowane biszkopty, wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki na około 30 minut, by masa stężała.
Galaretki rozpuszczamy w 500ml gorącej wody, a następnie studzimy. Zamrożone truskawki kroimy na pół i układamy na wierzchu sernika, zalewamy galaretką i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Smacznego! 🙂

 



Mam na imię Mikołaj, mam 19 lat i pochodzę z województwa pomorskiego, a dokładniej z Tczewa. Moja pasja do cukiernictwa narodziła się w tak naprawdę dzieciństwie, lecz dopiero od paru lat traktuję to bardziej na poważnie. Wolne chwile spędzam na udoskonalaniu swoich umiejętności, a także na pisaniu dla Was przepisów na które zapraszam serdecznie w każdą sobotę! :)
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *