Poniżej udostępniam Wam przepis z którego korzystam już dosyć długi okres czasu i za każdym razem goście są zachwyceni. Jest to proste w przygotowaniu ciasto i wykorzystujemy tutaj składniki, które nie wymagają żadnej obróbki, a co za tym idzie – jest to idealne ciasto w momencie kiedy mamy mało czasu na przygotowania i wiemy, że nie wyrobimy się z niczym innym. Spód ciasta składa się z warstwy herbatników i ryżu niepreparowanego połączonego z kajmakiem. Dosyć słodka warstwa, ale kolejnym przełamaniem jest lekka masa śmietankowa, która jest delikatnie posłodzona, a wierzch udekorowany jest czekoladą gorzką, mleczną, ryżem preparowanym i orzeszkami, aby wprowadzić element chrupkości. Zachęcam do wypróbowania przepisu i podzielenia się swoją opinią na jego temat. 😉
Składniki na spód ciasta:
- 500 g herbatników jasnych
- 100 g ryżu preparowanego
- 500 g masy kajmakowej lub mleczka skondensowanego słodzonego
- 50 g orzechów ziemnych solonych posiekanych
- *opcjonalnie* 30 g masła orzechowego
Zaczynamy od przygotowania kajmaku. Gotujemy mleczko skondensowane przez około 4 godziny, po tym czasie studzimy. Możemy skorzystać z gotowego kajmaku, ale domowy jest dużo smaczniejszy i zdecydowanie z lepszym składem. (jeżeli mamy mniej czasu – używamy gotowego) Dodajemy ryż preparowany do miski, posiekane orzechy ziemne solone i całą porcję kajmaku. Dokładnie mieszamy do dokładnego połączenia się masy. Następnie herbatniki układamy na dno blachy o wymiarach 35×25, wykładamy masę z kajmaku i ryżu preparowanego, wyrównujemy i mocno dociskamy. Wykładamy kolejną warstwę herbatników. Blaszkę chowamy w lodówce na czas przygotowania masy śmietankowej.
Składniki na krem śmietankowy i wykończenie ciasta:
- 500 g mascarpone
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 50 g cukru pudru
- 15 g żelatyny w proszku
- 75 ml zimnej wody
- *opcjonalnie* naturalny ekstrakt waniliowy lub skórka z cytryny
- 100 g mlecznej czekolady
- 100g gorzkiej czekolady
- 10 g ryżu preparowanego
- garść orzechów ziemnych solonych
15 gramów żelatyny zalewamy 75 ml zimnej wody i odstawiamy na około 15 minut, aby napęczniała.
Zimną śmietankę kremówkę, zimne mascarpone, cukier puder i ewentualny dodatek smakowy umieszczamy w misie miksera i ubijamy do momentu aż zgęstnieje – ma być sztywna, ale należy uważać, żeby jej nie przebić i nie powstało nam masło. Żelatynę należy rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali uważając, żeby jej nie zagotować, ponieważ traci wtedy swoje właściwości żelujące i krem może nam się nie ściąć. Żelatyna ma być gorąca, ale nie może się zagotować. Tak przygotowaną żelatynę wlewamy do masy śmietankowej szybkim ruchem i energicznie mieszamy trzepaczką do połączenia się składników, uważając, aby nie powstały grudki. Masę wylewamy na wcześniej przygotowany spód i od razu dekorujemy. U mnie wierzch został obsypany ryżem preparowanym, orzechami ziemnymi oraz gorzką i mleczną czekoladą. Ciasto umieszczamy do lodówki na około 6-8 godzin i gotowe! Smacznego! 🙂