Ciasta z owocami

Malinowa chmurka na kruchym spodzie

Hej, hej! W dzisiejszym wpisie przedstawiam przepis na ciasto, które wydaje mi się, że kochają wszyscy! 🙂

Super jest wykorzystać przepis latem, kiedy maliny występują sezonowo, ale równie dobrze smakować będzie jesienią czy zimą, kiedy wykorzystamy maliny mrożone.

 

Składniki są przystosowane do foremki o 30×20 cm.

Składniki na kruchy spód:

  • 1 szklanka mąki,
  • 2 czubate łyżki cukru pudru,
  • 3 żółtka jaj (białka zostaną użyte na bezę),
  • pół kostki masła w temperaturze pokojowej,
  • 1 saszetka cukru waniliowego (16g),
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,

 

Składniki na warstwę malinową:

  • 3 galaretki malinowe,
  • 1 litr wrzątku,
  • 500g malin świeżych lub mrożonych,

 

Składniki na warstwę śmietankową:

  • 500ml śmietanki 30%,
  • 250g serka mascarpone,
  • kilka kropel naturalnego aromatu waniliowego,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 50 ml wrzątku,
  • 2 łyżeczki żelatyny,

 

Składniki na blat bezowy:

  • białko jaj (z 3 sztuk użytych na spód),
  • szczypta soli,
  • trochę ponad pół szklanki cukru,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (skrobi),
  • 50 gram migdałów w płatkach.

 

 

W misce wymieszać wszystkie składniki potrzebne na spód i zagnieść w kulkę, zawinąć ją w folię spożywczą i odstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie ciasto wyłożyć na blachę układając je dłońmi lub uprzednio rozwałkowując, nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° w opcji pieczenia góra-dół (bez termoobiegu). Piec je około 15 minut. Spód zostawić do ostygnięcia.

W 1 litrze wrzątku rozpuścić 3 galaretki malinowe. Po przestudzeniu dodać maliny. Odstawić w chłodne miejsce do lekkiego stężenia. Po stężeniu masę wylać na ostudzony spód ciasta.

Śmietanę, mascarpone, aromat waniliowy i cukier puder ubić na sztywno. Żelatynę rozpuścić w wodzie i dolać do kremu śmietankowego, zmiksować do połączenia. Tak przygotowaną masę wyłożyć na warstwę malinową.

Białka jaj ubić ze szczyptą soli tak aby wyglądały jak piana z kąpieli, zacząć stopniowo dodawać cukier, po jednej łyżce i miksować, tak aby cukier się rozpuścił, a piana była ubita na sztywno. Na sam koniec dodać łyżkę mąki ziemniaczanej i zmiksować tylko do połączenia.

Na papierze do pieczenia odrysować spód blaszki i wyłożyć bezę na jej kształt. Posypać płatkami migdałowymi i wstawić do nagrzanego do 120° piekarnika w opcji przeczenia góra-dół z termoobiegiem na jedną godzinę. Jeśli beza będzie za szybko ciemnieć można zmniejszyć temperaturę o 10° lub przełożyć blaszkę piętro niżej. Po upieczeniu bezę od razu wyciągnąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia.

Po ostudzeniu blat bezowy delikatnie oddzielić od papieru do pieczenia i ułożyć na masie śmietankowej. Wstawić do lodówki minimum na 2 godziny do schłodzenia.

Smacznego!

 

AutorKasia

Hej, hej!
Mam na imię Kasia i mam 23 lata. Pieczeniem interesuję się od najmłodszych lat. Już jako mała dziewczynka pasjonowało mnie pomaganie kobietom z mojej rodziny w przygotowywaniu słodkości. Dziś, jako dorosła kobieta, staram się zawsze wkładać całe serce w przygotowywane przeze mnie wypieki, a sprawdzonymi przepisami chętnie dzielę się z bliskimi, a od niedawna również z Wami - czytelnikami bloga.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *