Co powiecie na ciasto marchewkowe w troszeczkę innym wydaniu? Jest wyjątkowo delikatne, z dużą ilością startej marchewki, ananasem i aromatycznymi orzechami pekan. Dodatkowo całość ma bardzo świąteczne aromaty, jest nim dodatkiem cynamonu i domowej przyprawy piernikowej. Krem natomiast jest słodko-słony, a jego smak przełamuje dodatek pomarańczy. Myślę, że jest to ciekawe połączenie i zachęcam do wypróbowania przepisu!
Składniki i przepis na ciasto marchewkowe z orzechami i ananasem:
- 150g cukru drobnego do wypieków
- 120g oleju rzepakowego
- 3 jajka
- 250g startej marchewki na drobnych oczkach
- 100g posiekanych orzechów pekan (możemy zastąpić orzechami włoskimi)
- 200g posiekanego ananasa
- opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- 200g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki domowej przyprawy do piernika
- szczypta soli
Wszystkie suche składniki, czyli mąkę pszenną, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, cynamon, przyprawę do piernika przesiewamy do miski. Przygotowujemy resztę składników. Orzechy pekan siekamy drobno, ananas odsączamy i kroimy w kostkę. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na małych oczkach.
Jajka ubijamy z cukrem i solą, a następnie dodajemy stopniowo olej. Chwilę miksujemy do momentu, aż masa stanie się puszysta. Dodajemy orzechy, ananasa i marchewkę. Wszystko delikatnie mieszamy. Dodajemy przesiane suche składniki, mieszamy, a następnie wylewamy na tortownicę o średnicy 22cm. Jej spód musi być wyłożony papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 45 minut w temperaturze 180°C na opcji góra-dół.
Składniki i przepis na krem philadephpia:
- 550g serka philadephpia
- 180g masła
- 170-230g cukru pudru (do smaku)
- skórka starta z całej pomarańczy
- sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
Miękkie masło ubijamy aż zrobi się puszyste, następnie cały czas miksując dodajemy stopniowo cukier puder. Dodajemy partiami serek philadephpia, a na samym końcu dodajemy skórkę i sok z pomarańczy.
Wystudzone ciasto przekrawamy na dwie części. Na dolny biszkopt wykładamy 3/4 części kremu, przykrywamy kolejnym blatem, a następnie rozsmarowujemy resztę kremu na wierzchu. Boki dekorujemy całymi orzechami pekan, a środek dekorujemy skórką pomarańczową kandyzowaną i posiekanymi orzechami. Przechowujemy w lodówce.