Boże Narodzenie Ciasta ucierane

Ciasto marchewkowe z ananasem i kremem philadelphia

Co powiecie na ciasto marchewkowe w troszeczkę innym wydaniu? Jest wyjątkowo delikatne, z dużą ilością startej marchewki, ananasem i aromatycznymi orzechami pekan. Dodatkowo całość ma bardzo świąteczne aromaty, jest nim dodatkiem cynamonu i domowej przyprawy piernikowej.  Krem natomiast jest słodko-słony, a jego smak przełamuje dodatek pomarańczy. Myślę, że jest to ciekawe połączenie i zachęcam do wypróbowania przepisu!

 

Składniki i przepis na ciasto marchewkowe z orzechami i ananasem:

  • 150g cukru drobnego do wypieków
  • 120g oleju rzepakowego
  • 3 jajka
  • 250g startej marchewki na drobnych oczkach
  • 100g posiekanych orzechów pekan (możemy zastąpić orzechami włoskimi)
  • 200g posiekanego ananasa
  • opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 200g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki domowej przyprawy do piernika
  • szczypta soli

Wszystkie suche składniki, czyli mąkę pszenną, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, cynamon, przyprawę do piernika przesiewamy do miski. Przygotowujemy resztę składników. Orzechy pekan siekamy drobno, ananas odsączamy i kroimy w kostkę. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na małych oczkach.
Jajka ubijamy z cukrem i solą, a następnie dodajemy stopniowo olej. Chwilę miksujemy do momentu, aż masa stanie się puszysta. Dodajemy orzechy, ananasa i marchewkę. Wszystko delikatnie mieszamy. Dodajemy przesiane suche składniki, mieszamy, a następnie wylewamy na tortownicę o średnicy 22cm. Jej spód musi być wyłożony papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 45 minut w temperaturze 180°C na opcji góra-dół.

Składniki i przepis na krem philadephpia:

  • 550g serka philadephpia
  • 180g masła
  • 170-230g cukru pudru (do smaku)
  • skórka starta z całej pomarańczy
  • sok wyciśnięty z połowy pomarańczy

Miękkie masło ubijamy aż zrobi się puszyste, następnie cały czas miksując dodajemy stopniowo cukier puder. Dodajemy partiami serek philadephpia, a na samym końcu dodajemy skórkę i sok z pomarańczy.

Wystudzone ciasto przekrawamy na dwie części. Na dolny biszkopt wykładamy 3/4 części kremu, przykrywamy kolejnym blatem, a następnie rozsmarowujemy resztę kremu na wierzchu. Boki dekorujemy całymi orzechami pekan, a środek dekorujemy skórką pomarańczową kandyzowaną i posiekanymi orzechami. Przechowujemy w lodówce.


AutorMikołaj

Cześć, mam na imię Mikołaj, witaj na blogu AleTorcik.pl ;) Cukiernictwem interesuję się od dziecka, zawsze interesowałem się kuchnią i wszystko co z nią związane, ale finalnie skończyło się na cukiernictwie. Z wykształcenia jestem technikiem żywienia o specjalizacji cukierniczej, pracowałem w cukierniach, piekarniach, a nawet restauracjach. Przez ten czas nauczyłem się bardzo dużo i bardzo chętnie przekażę Wam swoją wiedzę na rozmaite tematy. Celem bloga jest między innymi przekazać Wam, naszym czytelnikom wartościowe przepisy z którymi poradzi sobie każdy, nawet najmniej doświadczony cukiernik.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *