Świąteczny włoski smakołyk - Panettone - tradycyjne babki drożdżowe
Art. Sponsorowane

Świąteczny włoski smakołyk – Panettone – tradycyjne babki drożdżowe

Przywiązanie do tradycji Włosi mają we krwi. Przejawia się ono nie tylko w świątecznych zwyczajach, ale także dostrzec można je we włoskiej kuchni. Wyjątkowe potrawy kuszą swoim wyglądem i niezwykłym aromatem. Tak też jest w przypadku znakomitych wypieków. Panettone i Pandoro to typowe włoskie ciasta świąteczne, które zaczynają gościć na stołach w wielu krajach – w Polsce również stają się znane i lubiane.

Panettone – królowa włoskich stołów

Panettone to rodzaj drożdżowej babki. Największą popularnością cieszy się we Włoszech, skąd pochodzi, jednak to Mediolan jest jej ojczyzną. Swoją nazwę zawdzięcza włoskiemu słowu “panetto” co oznacza “mały bochenek chleba”. Pierwsza miodowa babka wypiekana była już w czasach Imperium Rzymskiego, co może wskazywać, że to już właśnie wtedy powstał pierwowzór panettone. W XVIII wieku zaczęto wypiekać ją z okazji świąt Bożego Narodzenia i Nowego Roku. Włoskie ciasto drożdżowe jest dość wysokie i cechuje się puszystą konsystencją. Tradycyjne panettone posiada rodzynki oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową. To idealne ciasto, które można podać na każdą okazję. Włosi zajadają się nim szczególnie w czasie świąt.

panettone

Bożonarodzeniowe śniadanie w towarzystwie kawałka aromatycznej baby oraz cappuccino stało się niemalże tradycją panującą we włoskich domach. Do drożdżowej babki można podać krem z serka mascarpone oraz słodkie wino lub likier. Smaczne połączenie można uzyskać popijając ciasto mlekiem lub owocową herbatą. Jeżeli nadal poszukujemy oryginalnego, a zarazem niebanalnego prezentu na nadchodzące święta Bożego Narodzenia, to panettone będzie znakomitym wyborem. Włoskie baby drożdżowe znajdziemy w sklepie internetowym Schronisko Bukowina, oprócz panettone w ofercie dostępne są również inne oryginalne smakołyki importowane prosto z Włoch.

babki panettone

Pandoro – święta w włoskim klimacie

We Włoszech nieodłącznym elementem świąt jest panettone i pandoro. Te dwa ciasta od lat królują na włoskich stołach, coraz częściej pojawiają się również w czasie Wielkanocy. Początkowy eksport tych produktów skupiał się głównie na społeczności włoskiej przebywającej za granicą, jednak w ciągu ostatnich lat zyskał ogromną popularność wśród szerszego grona odbiorców z innych krajów. Włoskie babki docierają do Europy, Stanów Zjednoczonych, Kanady, Rosji, a nawet Japonii. Pisaliśmy już o smacznej panettone, teraz kolej na wyśmienitą babkę – pandoro. To ciasto pochodzące z Werony, po które sięga się najczęściej w okresie Bożego Narodzenia. Do jego wypieku używa się sporo jajek i wanilii, stąd też cechuje się ono lekko złotym kolorem. Głównym składnikami babki są mąka, cukier, jaja, masło kakaowe i drożdże. Pomiędzy panettone, a pandoro istnieje pewna różnica – do pandoro nie dodaje się kandyzowanych owoców. Istnieje kilka jej rodzajów, może być nadziewana kremem lub pokryta czekoladową polewą. Przed podaniem można ją lekko podgrzać, wtedy smakuje jeszcze lepiej. Często pandoro sprzedawana jest w kartonach z cukrem pudrem w osobnej torebce, po to by kupujący mógł posypać babkę zaraz po otwarciu. Zapobiega to krystalizowaniu się cukru w długotrwałym kontakcie z ciastem. W okresie świąt włoskie babki umilą niejedno rodzinne spotkanie. Oryginalne włoskie ciasta dostępne są w sklepie online Schronisko Bukowina.

AutorMikołaj

Cześć, mam na imię Mikołaj, witaj na blogu AleTorcik.pl ;) Cukiernictwem interesuję się od dziecka, zawsze interesowałem się kuchnią i wszystko co z nią związane, ale finalnie skończyło się na cukiernictwie. Z wykształcenia jestem technikiem żywienia o specjalizacji cukierniczej, pracowałem w cukierniach, piekarniach, a nawet restauracjach. Przez ten czas nauczyłem się bardzo dużo i bardzo chętnie przekażę Wam swoją wiedzę na rozmaite tematy. Celem bloga jest między innymi przekazać Wam, naszym czytelnikom wartościowe przepisy z którymi poradzi sobie każdy, nawet najmniej doświadczony cukiernik.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *