
Prosty i szybki w przygotowaniu deser na bazie jogurtów jagodowych, mrożonych owoców oraz bitej śmietany. Lekko kwaśny spód, ale dzięki dodatkowi słodkiej bitej śmietany deser jest idealnie zbalansowany. Przygotowanie deseru zajmuje dosłownie 20 minut, więc jest to idealny deser, gdy goście mają nas zaskoczyć w naszym domu i nie mamy czasu na przygotowanie niczego innego.
Składniki i przepis na warstwę jagodową:
- 300g jogurtu jagodowego
- 4 łyżki nasion chia
- 300g jagód lub borówek mrożonych
- sok z połowy cytryny
- łyżka cukru pudru
Wykonanie deseru jest bardzo proste. Jogurty jagodowe, mrożone owoce, sok z cytryny i cukier puder umieszczamy w misce i miksujemy blenderem na gładką masę. Następnie dodajemy nasiona chia i przelewamy do szklaneczek, lub pucharków. Odstawiamy do lodówki, by lekko stężały, a w międzyczasie zajmiemy się ubiciem kremówki.
Składniki i przepis na bitą śmietanę:
- 250ml kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- niewielka ilość ekstraktu waniliowego
Przelewamy schłodzoną śmietankę do wysokiego naczynia, dodajemy cukier puder, ekstrakt waniliowy i ubijamy do momentu, aż będzie sztywna. Należy uważać, żeby nie ubijać za długo śmietanki i jej nie przebić.

Hej, bardzo mi miło, że korzystasz z mojego bloga! 🙂 Mam na imię Mikołaj, mam 23 lata i skończyłem kierunek technologii żywności o specjalizacji cukierniczej. Pieczeniem ciast pasjonuje się już od dziecka, myślę, a bardziej na poważnie traktuje to już od około 10 lat. Pracowałem w cukierniach, piekarniach, restauracjach, a nawet pracowałem w cukierni Krzysztofa Ilnickiego. Każdy swój przepis staram się pisać w sposób zrozumiały, tak, aby każdy laik nie miał problemu z jego wykonaniem.