Jagodowy deser chia z bitą śmietaną


Prosty i szybki w przygotowaniu deser na bazie jogurtów jagodowych, mrożonych owoców oraz bitej śmietany. Lekko kwaśny spód, ale dzięki dodatkowi słodkiej bitej śmietany deser jest idealnie zbalansowany. Przygotowanie deseru zajmuje dosłownie 20 minut, więc jest to idealny deser, gdy goście mają nas zaskoczyć w naszym domu i nie mamy czasu na przygotowanie niczego innego.


Warstwa jagodowa:

  • 300g jogurtu jagodowego
  • 4 łyżki nasion chia
  • 300g jagód lub borówek mrożonych
  • sok z połowy cytryny
  • łyżka cukru pudru

Wykonanie deseru jest bardzo proste. Jogurty jagodowe, mrożone owoce, sok z cytryny i cukier puder umieszczamy w misce i miksujemy blenderem na gładką masę. Następnie dodajemy nasiona chia i przelewamy do szklaneczek, lub pucharków. Odstawiamy do lodówki, by lekko stężały, a w międzyczasie zajmiemy się ubiciem kremówki.

Bita śmietana:

  • 250ml kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • niewielka ilość ekstraktu waniliowego

Przelewamy schłodzoną śmietankę do wysokiego naczynia, dodajemy cukier puder, ekstrakt waniliowy i ubijamy do momentu, aż będzie sztywna. Należy uważać, żeby nie ubijać za długo śmietanki i jej nie przebić.

 

 


Mam na imię Mikołaj, mam 19 lat i pochodzę z województwa pomorskiego, a dokładniej z Tczewa. Moja pasja do cukiernictwa narodziła się tak naprawdę w dzieciństwie, lecz dopiero od paru lat traktuję to bardziej poważnie. Bloga założyłem, by stworzyć kolejne miejsce w internecie z ciekawymi i sprawdzonymi przepisami. Na nowe przepisy zapraszam serdecznie w każdy weekend. :)
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *