Pyszny deserek chia na bazie mleka z dodatkiem naturalnego miodu oraz wanilii. Całą słodycz przełamuje kwaśna warstwa wiśniowa. Przepis jest banalnie prosty, a samo jego przygotowanie zajmie nam dosłownie chwilę.
Składniki i przepis na warstwę chia: (6 porcji)
- 1l mleka 3.2% (możemy użyć np. mleka migdałowego, kokosowego)
- opakowanie cukru z prwadziwą wanilią
- 100g miodu (dodajemy do smaku)
- 15 łyżek nasion chia
Do mleka dodajemy nasiona chia, płynny miód oraz cukier z wanilią. Mieszamy i odstawiamy na 30 minut, aż nasiona napęcznieją. Następnie rozlewamy do pucharków i wstawiamy do lodówki na pół godziny, żeby masa stężała do końca.
Składniki i przepis na warstwę wiśniową:
- 400g wypestkowanych wiśni
- 100ml soku z kompotu wiśniowego
- Sok z połowy cytryny
- 6g żelatyny / 30 ml wody
Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na 10 minut, żeby napęczniała. Następnie wiśnie, kompot i sok z cytryny blendujemy na gładką masę i dodajemy podgrzaną (nie zagotowaną!) żelatynę. Mieszamy ze sobą i rozlewamy na stężałą warstwę chia. Wkładamy do lodówki, aby wszystko stężało na około 2-3 godziny.