Deserek chia z wiśniami

Pyszny deserek chia na bazie mleka z dodatkiem naturalnego miodu oraz wanilii. Całą słodycz przełamuje kwaśna warstwa wiśniowa. Przepis jest banalnie prosty, a samo jego przygotowanie zajmie nam dosłownie chwilę.

Składniki i przepis na warstwę chia: (6 porcji)

  • 1l mleka 3.2% (możemy użyć np. mleka migdałowego, kokosowego)
  • opakowanie cukru z prwadziwą wanilią
  • 100g miodu (dodajemy do smaku)
  • 15 łyżek nasion chia

Do mleka dodajemy nasiona chia, płynny miód oraz cukier z wanilią. Mieszamy i odstawiamy na 30 minut, aż nasiona napęcznieją. Następnie rozlewamy do pucharków i wstawiamy do lodówki na pół godziny, żeby masa stężała do końca.

Deserek chia z wiśniami

Składniki i przepis na warstwę wiśniową:

  • 400g wypestkowanych wiśni
  • 100ml soku z kompotu wiśniowego
  • Sok z połowy cytryny
  • 6g żelatyny / 30 ml wody

Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na 10 minut, żeby napęczniała. Następnie wiśnie, kompot i sok z cytryny blendujemy na gładką masę i dodajemy podgrzaną (nie zagotowaną!) żelatynę. Mieszamy ze sobą i rozlewamy na stężałą warstwę chia. Wkładamy do lodówki, aby wszystko stężało na około 2-3 godziny.


Deserek chia z wiśniami