Pascha wielkanocna


Pascha to tradycyjne ciasto wielkanocne, której pochodzenie wywodzi się z północnej Rosji. Przygotowywana jest zazwyczaj z twarogu lub mleka, śmietany i masła. Zwykle z dodaktiem żółtek, cukru, wanilii, bakalii oraz skórki pomarańczowej.
Przygotowałem dla was kremową paschę na bazie twarogu i masła, z aromatyczną skórką z cytryny, dużą ilością bakalii oraz wanilii. Idealna na święta wielkanocne. Gwarantuję, że wszystkim będzie smakować! 🙂

Składniki:

  • 1kg twarogu z wiaderka firmy Piątnica
  • 250 g masła
  • 1.5 szklanki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • skórka starta z całej cytryny
  • 5 żółtek
  • 80g skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 80g migdałów
  • 80g moreli suszonej
  • 50g rodzynek
  • 50g żurawiny suszonej
  • 50g daktyli

 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Parę godzin wcześniej wystawiamy z lodówki twaróg, jajka oraz masło.  W tym czasie możemy przygotować bakalie. Migdały zalewamy wrzątkiem na około 10 minut i zdejmujemy z nich skórkę. Rodzynki, żurawinę, daktyle oraz morele zalewamy na 5 minut, a następnie odcedzamy i suszymy na ręczniku papierowym. Obrane migdały, daktyle i morele kroimy drobno siekamy. Cytrynę przed starciem musimy sparzyć wrzątkiem, skórkę ścieramy na najmniejszych oczkach.
Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem z prawdziwą wanilią na jasną i puszystą masę. Dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Na koniec dodajemy twaróg i chwilę miksujemy. Dodajemy skórkę startą z cytryny i wszystkie bakalie. Mieszamy szpatułką do dokładnego połączenia się składników. Wylewamy masę na drobne sitko wyłożone wcześniej gazą lub cienkim ręcznikiem. Przykrywamy wierzch gazą lub ręcznikiem, układamy na wierzch talerzyk i obciążamy czymś ciężkim. (np. mlekiem). Sitko ustawiamy nad dużą miską, ponieważ masa będzie puszczać soki. Ustawiamy na minimum całą noc w lodówce, a następnie przekładamy na paterę lub talerz.
Paschę możemy udekorować dowolnie – prażonymi migdałami, ulubionymi bakaliami, a nawet polewą lustrzaną. Ciekawym dodatkiem jest puree malinowe wykładane na talerzyku obok ciasta.


 


Mam na imię Mikołaj, mam 21 lat i pochodzę z województwa pomorskiego, a dokładniej z Tczewa. Moja pasja do cukiernictwa narodziła się tak naprawdę w dzieciństwie, lecz dopiero od paru lat traktuję to bardziej na poważnie. Wolne chwile spędzam na udoskonalaniu swoich umiejętności, a także na pisaniu dla Was przepisów.
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *