
- 150g chałwy waniliowej + 50g do dekoracji
- 300g białej czekolady
- 600g twarogu z wiaderka
- 120g masła
- 180g cukru
- 3 jajka
- 3 łyżeczki cukru wanilinowego
- gorzka czekolada do dekoracji
Skorupkę jajek parzymy gorącą wodą, aby pozbyć się ewentualnej salmonelii, a następnie oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliniowym na białą i puszystą masę. Następnie dodajemy twaróg, masło, białą czekoladę, oraz pokruszoną chałwę. Wszystko ustawiamy nad kąpielą wodną i podgrzewamy, aż masa osiągnie temparaturę około 75°C. Studzimy. Białka ubijamy ze szczyptą soli i ubijamy. Dodajemy do wystudzonej masy chałwowej i mieszamy delikatnie szpatułką. Przekładamy do naczynek i dekorujemy. Ja udekorowałem pokruszoną chałwą, startą czekoladą białą i gorzką, oraz borówkami.
Wersja deseru ze śliwką
Jako, że miałem śliwki w domu, to postanowiłem przygotować drugą wersję tego deseru. Sposób przygotowania jest bardzo prosty. Żelatynę zalewamy 50ml wody i odstawiamy, by napęczniała. Ze śliwek usuwamy pestki, kroimy w mniejsze cząstki i przekładamy je do garnuszka. Zalewamy wodą i dodajemy cukier. Gotujemy, aż śliwki się częściowo rozpadną i w tym momencie zdejmujemy garnek z gazu i dodajemy żelatynę. Mieszamy do momentu, aż się rozpuści i studzimy. Schłodzone wylewamy na deserki.
Składniki i przepis na 6 porcji deseru ze śliwką
- 800g śliwek
- 100ml wody
- 2-3 łyżeczki cukru
- 7g żelatyny

Hej, bardzo mi miło, że korzystasz z mojego bloga! 🙂 Mam na imię Mikołaj, mam 23 lata i skończyłem kierunek technologii żywności o specjalizacji cukierniczej. Pieczeniem ciast pasjonuje się już od dziecka, myślę, a bardziej na poważnie traktuje to już od około 10 lat. Pracowałem w cukierniach, piekarniach, restauracjach, a nawet pracowałem w cukierni Krzysztofa Ilnickiego. Każdy swój przepis staram się pisać w sposób zrozumiały, tak, aby każdy laik nie miał problemu z jego wykonaniem.
Nie wiem, która wersja kusi mnie bardziej… pycha 🙂
uwielbiam smak chałwy:)