Pyszny, łatwy i przede wszystkim dietetyczny deser, idealny na sezon truskawkowy.
Nasiona wsypujemy do miski lub wysokiego kubka i zalewamy mlekiem. Dodajemy łyżeczkę miodu lub płaską łyżeczkę cukru pudru i mieszamy. Odstawiamy do napęcznienia. Mieszamy co 20 minut, aż zrobi się z tego gęsta masa (zajmuje to około 40-60 minut). 13 truskawek miksujemy z cukrem pudrem, sokiem z cytryny i skórką z cytryny. 5 truskawek kroimy na cienkie plasterki, które później układamy pionowo w naszym naczyniu. Następnie nakładamy łyżką lub rękawem cukierniczym masę chia, a na wierzch mus z truskawek. Przechowujemy w lodówce.
Składniki i przepis na 2 porcje deseru z nasionami chia i truskawkami:
- 4 łyżki nasion szałwii hiszpańskiej
- 300 ml mleka
- 1 łyżeczka miodu lub 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- Skórka z połowy cytryny
- 18 truskawek
Super deser, uwielbiam takie z nasionami chia i często robię.