Deser z nasionami chia i truskawkami


Pyszny, łatwy i przede wszystkim dietetyczny deser, idealny na sezon truskawkowy.

Nasiona wsypujemy do miski lub wysokiego kubka i zalewamy mlekiem. Dodajemy łyżeczkę miodu lub płaską łyżeczkę cukru pudru i mieszamy. Odstawiamy do napęcznienia. Mieszamy co 20 minut, aż zrobi się z tego gęsta masa (zajmuje to około 40-60 minut). 13 truskawek miksujemy z cukrem pudrem, sokiem z cytryny i skórką z cytryny. 5 truskawek kroimy na cienkie plasterki, które później układamy pionowo w naszym naczyniu. Następnie nakładamy łyżką lub rękawem cukierniczym masę chia, a na wierzch mus z truskawek. Przechowujemy w lodówce.

Składniki na 2 porcje:


  • 4 łyżki nasion szałwii hiszpańskiej
  • 300 ml mleka
  • 1 łyżeczka miodu lub 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • Skórka z połowy cytryny
  • 18 truskawek

 


Mam na imię Mikołaj, mam 19 lat i pochodzę z województwa pomorskiego, a dokładniej z Tczewa. Moja pasja do cukiernictwa narodziła się w tak naprawdę dzieciństwie, lecz dopiero od paru lat traktuję to bardziej na poważnie. Wolne chwile spędzam na udoskonalaniu swoich umiejętności, a także na pisaniu dla Was przepisów na które zapraszam serdecznie w każdą sobotę! :) *Na nowe przepisy zapraszam w lutym, ze wzglęgu na staż miesięczny i dojazdy nie mam czasu na ich publikowanie. :(
1 komentarz
  1. Super deser, uwielbiam takie z nasionami chia i często robię.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *