Przepis miał trafić na bloga przed świętami, ale gdzieś mi się zapodział i prezentuję go dopiero teraz. Sernik z aromatyczną, zieloną herbatą na kruchym, kakaowym spodzie z dodatkiem polewy z białej czekolady i matchy. Ciekawe połączenie, napewno warte spróbowania.
Składniki i przepis na spód ciasteczkowy:
- 300g kakaowych markizów
- 80g masła
Składniki i przepis na sernik matcha:
-
- 1kg twarogu z wiaderka firmy Piątnica
- 250g mascarpone
- 180g cukru
- opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 5 jajek
- 2-3 płaskie łyżeczki herbaty matcha (Matcha ma bardzo specyficzny smak i jeżeli dodamy jej za dużo, sernik będzie niedobry, dlatego polecam dodać do smaku)
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Twaróg, mascarpone, cukier, cukier wanilinowy, mąki, jajka oraz matchę umieszczamy w misce i miksujemy chwilę do połączenia się składników. Wylewamy na wcześniej przygotowany spód i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy przez około 1.5h, 15 minut przed końcem czasu sprawdzamy patyczkiem, czy sernik jest gotowy. Jeżeli na środku patyczek jest suchy, wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim sernik z lekko uchylonymi drzwiczkami.
Składniki i przepis na polewę matcha:
- 150g śmietany 18%
- 300g białej czekolady
- łyżeczka herbaty matcha
Czekoladę roztapiamy, dodajemy matchę i mieszamy. Następnie dodajemy do śmietany w temperaturze pokojowej i dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Wylewamy na wystudzony wierzch ciasta.