Sernik z nutellą
Serniki Pieczone

Sernik z nutellą

Sernik z nutellą to połączenie, które na pewno zostanie na długo w pamięci każdemu łasuchowi czekoladowych ciast. Kruchy, czekoladowy spód, kremowa i delikatna masa serowa. Całość zwieńczona jest polewą z gorzkiej czekolady i śmietany kremówki. Pycha! 🙂

 

Składniki i przepis na kakaowy spód ciasteczkowy:

  • 300g ciastek holenderskich z czekoladą
  • 2 łyżki kakao
  • 80g orzechów laskowych
  • 90g masła

Ciastka i orzechy laskowe blendujemy w malakserze, mieszamy je z kakao. Następnie dodajemy rozpuszczone masło w temperaturze pokojowej i dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Foremkę o średnicy 25cm smarujemy masłem i wysypujemy ciasteczka. Wyrównujemy i mocno ugniatamy, aby spód się później nie kruszył. Formę z ciastem wkładamy do lodówki na czas przygotowania  masy twarogowej.

 

Składniki i przepis na masę twarogową:

  • 500g twarogu z wiaderka firmy Piątnica
  • 360g nutelli
  • 125 ml śmietany kremówki 30%
  • 1/2 szklanki cukru
  • 5 dużych jajek
  • 3  czubate łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Twaróg miksujemy wraz z nutellą do momentu otrzymania gładkiej masy. Następnie dodajemy kremówkę, cukier, jajka, ekstrakt waniliowy oraz mąkę. Miksujemy tylko do połączenia się składników. Gotową masę wylewamy na schłodzony spód.
Do piekarnika wkładamy małą foremkę wypełnioną gorącą wodą, dzięki parze wodnej sernik będzie kremowy oraz bardzo wilgotny. Wkładamy tortownicę do piekarnika nagrzanego do 160°C i pieczemy przez około 60-70 minut, do tzw. ,,suchego patyczka”. Sernik studzimy i przechowujemy w lodówce.

 

Składniki i przepis na polewę czekoladową:

  • 100g gorzkiej czekolady 70%
  • 110 ml śmietany kremówki 30%

Śmietankę kremówkę podgrzewamy w mikrofali, lub w garnuszku do temperatury około 90°C. Czekoladę siekamy i wrzucamy ją do podgrzanej kremówki. Pozostawiamy na 2 minuty, aby temperatury się wyrównały. Następnie mieszamy energicznie do połączenią się składników i wylewamy polewę na przestudzony sernik.

Sernik z nutellą

AutorMikołaj

Cześć, mam na imię Mikołaj, witaj na blogu AleTorcik.pl ;) Cukiernictwem interesuję się od dziecka, zawsze interesowałem się kuchnią i wszystko co z nią związane, ale finalnie skończyło się na cukiernictwie. Z wykształcenia jestem technikiem żywienia o specjalizacji cukierniczej, pracowałem w cukierniach, piekarniach, a nawet restauracjach. Przez ten czas nauczyłem się bardzo dużo i bardzo chętnie przekażę Wam swoją wiedzę na rozmaite tematy. Celem bloga jest między innymi przekazać Wam, naszym czytelnikom wartościowe przepisy z którymi poradzi sobie każdy, nawet najmniej doświadczony cukiernik.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *