Sernik z mango


Ciemny spód z kakao, masa serowa z mango oraz słodka polewa śmietankowa tworzą razem świetne połączenie smaków. Jest to sernik o dosyć niespotykanym smaku ze względu na bardzo dużą ilość purée z mango. Pieczony jest w tzw. ,,kąpieli wodnej” dzięki czemu jest bardzo wilgotny. Składniki na spód:

  • 100g mąki pszennej
  • 60g zimnego masła
  • 60g cukru pudru
  • 15g kakao
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżki zimnej wody

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy ciasto do momentu połączenia się składników. Jeżeli ciasto będzie zbyt suche dodajemy łyżkę wody, jeżeli za mokre – odrobinę mąki. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 26cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Wyrównujemy i wstawiamy blaszkę na 20 minut do lodówki lub na 5 minut do zamrażarki.  Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 12-15 minut.

Składniki na masę serową:

  • 750g twarogu tłustego lub półtłustego z wiaderka
  • 200ml słodzonego mleka skondensowanego
  • 150g kwaśnej śmietany 18%
  • 400g purée mango z puszki
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru pudru

Sernik będzie pieczony z parą w piekarniku. Małą blaszkę lub naczynie żaroodporne napełnione gorącą wodą ustawiamy w piekarniku tak, by zmieściła się foremka z ciastem.
Następnie, w dużej misce umieszczamy wszystkie składniki i miksujemy do momentu dokładnego ich połączenia. Masę serową przelewamy na ostudzony kakaowy spód i pieczemy w kąpieli wodnej w temperaturze 160ºC przez około 70-90 minut. (Jest to zależne od piekarnika, ja piekłem 90 minut.) Pieczemy do tzw. ,,suchego patyczka”. Na ostudzony sernik przelewamy polewę śmietankową na który przepis znajdziecie poniżej. 🙂 Następnie delikatnie wylewamy purée z mango łyżeczką lub kubeczkiem z dziubkiem na sernik w taki sposób, by utworzyły się kropki. Patyczek do szaszłyków delikatnie umieszczamy w polewie i przeciągamy przez wszystkie kropki w dowolny sposób tak, by powstały ciekawe wzorki. Schładzamy najlepiej całą noc w lodówce.

Polewa śmietankowa:

  • 300g kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100ml słodzonego mleka skondensowanego
  • 1.5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w około 60ml wody (1/4 szklanki wody)
  • 50-70g purée z mango z puszki

Wszystkie składniki z wyjątkiem purée z mango mieszamy dokładnie ze sobą. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wody i dodajemy do polewy. Następnie delikatnie wylewamy purée z mango łyżeczką lub kubeczkiem z dziubkiem na sernik w taki sposób, by utworzyły się okrągłe kropki. Patyczek do szaszłyków delikatnie umieszczamy w polewie i przeciągamy przez wszystkie kropki w dowolny sposób tak, by powstały ciekawe wzorki. Schładzamy najlepiej całą noc w lodówce.

 


Mam na imię Mikołaj, mam 19 lat i pochodzę z województwa pomorskiego, a dokładniej z Tczewa. Moja pasja do cukiernictwa narodziła się tak naprawdę w dzieciństwie, lecz dopiero od paru lat traktuję to bardziej poważnie. Bloga założyłem, by stworzyć kolejne miejsce w internecie z ciekawymi i sprawdzonymi przepisami. Na nowe przepisy zapraszam serdecznie w każdy weekend. :)
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *