Ciemny spód z kakao, masa serowa z mango oraz słodka polewa śmietankowa tworzą razem świetne połączenie smaków. Jest to sernik o dosyć niespotykanym smaku ze względu na bardzo dużą ilość purée z mango. Pieczony jest w tzw. ,,kąpieli wodnej” dzięki czemu jest bardzo wilgotny.
Składniki na czekoladowy spód:
- 100g mąki pszennej
- 60g zimnego masła
- 60g cukru pudru
- 15g kakao
- szczypta soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1-2 łyżki zimnej wody
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy ciasto do momentu połączenia się składników. Jeżeli ciasto będzie zbyt suche dodajemy łyżkę wody, jeżeli za mokre – odrobinę mąki. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 26cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Wyrównujemy i wstawiamy blaszkę na 20 minut do lodówki lub na 5 minut do zamrażarki. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 12-15 minut.
Składniki i przepis na masę serową z pulpą mango:
- 750g twarogu tłustego lub półtłustego z wiaderka
- 200ml słodzonego mleka skondensowanego
- 150g kwaśnej śmietany 18%
- 400g purée mango z puszki
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 5 łyżek cukru pudru
Sernik będzie pieczony z parą w piekarniku. Małą blaszkę lub naczynie żaroodporne napełnione gorącą wodą ustawiamy w piekarniku tak, by zmieściła się foremka z ciastem.
Następnie, w dużej misce umieszczamy wszystkie składniki i miksujemy do momentu dokładnego ich połączenia. Masę serową przelewamy na ostudzony kakaowy spód i pieczemy w kąpieli wodnej w temperaturze 160ºC przez około 70-90 minut. (Jest to zależne od piekarnika, ja piekłem 90 minut.) Pieczemy do tzw. ,,suchego patyczka”. Na ostudzony sernik przelewamy polewę śmietankową na który przepis znajdziecie poniżej. 🙂 Następnie delikatnie wylewamy purée z mango łyżeczką lub kubeczkiem z dziubkiem na sernik w taki sposób, by utworzyły się kropki. Patyczek do szaszłyków delikatnie umieszczamy w polewie i przeciągamy przez wszystkie kropki w dowolny sposób tak, by powstały ciekawe wzorki. Schładzamy najlepiej całą noc w lodówce.
Składniki i przepis na polewę śmietankową:
- 300g kwaśnej śmietany 18%
- 2 łyżki cukru pudru
- 100ml słodzonego mleka skondensowanego
- 1.5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w około 60ml wody (1/4 szklanki wody)
- 50-70g purée z mango z puszki
Wszystkie składniki z wyjątkiem purée z mango mieszamy dokładnie ze sobą. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wody i dodajemy do polewy. Następnie delikatnie wylewamy purée z mango łyżeczką lub kubeczkiem z dziubkiem na sernik w taki sposób, by utworzyły się okrągłe kropki. Patyczek do szaszłyków delikatnie umieszczamy w polewie i przeciągamy przez wszystkie kropki w dowolny sposób tak, by powstały ciekawe wzorki. Schładzamy najlepiej całą noc w lodówce.