grzane wino z rumem
Boże Narodzenie

Grzane wino z rumem – glogg, szwedzkie grzane wino

Glogg, zwane również grzanym winem z rumem, to aromatyczna odmiana grzańca, wzbogacona o rum, brandy, porto lub wódkę, która z pewnością rozgrzeje nawet największego zmarzlaka. To napój cieszący się ogromną popularnością w krajach skandynawskich. Grzane wino z rumem lub innym mocnym alkoholem wyróżnia się przede wszystkim wyższą zawartością alkoholu. Tradycyjnie podaje się je z blanszowanymi migdałami i rodzynkami, nadając mu niepowtarzalny smak i aromat.

 

Przepis na infuzję do grzanego wina:

*przygotowujemy co najmniej 3 dni wcześniej*

  • 250 ml ciemnego rumu, opcjonalnie brandy lub wódka
  • skórka z 1 dużej pomarańczy
  • 3 cm kawałek świeżego imbiru
  • 6 goździków
  • 2 laski cynamonu
  • 3 gwiazdki anyżu
  • 5 łyżek brązowego cukru

Przygotowujemy infuzję minimum tydzień wcześniej. Wszystkie składniki umieszczamy we wcześniej wyparzonym słoiku i zalewamy alkoholem. Umieszczamy w lodówce i wstrząsamy codziennie do momentu rozpuszczenia się cukru. Infuzję możemy trzymać w lodówce nawet do 3 miesięcy jeżeli całość przykryta jest alkoholem.

 

Przepis na grzane wino z rumem

  • 750 ml półwytrawnego czerwonego wina
  • 1 pomarańcza
  • 1 jabłko
  • 3 łyżki cukru trzcinowego

Do podania:

  • łyżeczka rodzynek na porcję
  • 4 blanszowane migdały na porcję
  • 1 plasterek pomarańczy na porcję
  • 1 gwiazdka anyżu na porcję
  • 50-80 ml infuzji do grzanego wina, do smaku

Czerwone wino, sok wyciśnięty z całej pomarańczy, jabłko pokrojone w cienkie plasterki i cukier trzcinowy umieszczamy w garnku. Podgrzewamy na niewielkim ogniu do momentu aż będzie gorące, ale nie gotujące się. Na sam koniec dodajemy infuzję i zdejmujemy z ognia. Podajemy z rodzynkami, blanszowanymi migdałami, pomarańczą i gwiazdką anyżu. Udanego wieczoru! 🙂

AutorMikołaj

Cześć, mam na imię Mikołaj, witaj na blogu AleTorcik.pl ;) Cukiernictwem interesuję się od dziecka, zawsze interesowałem się kuchnią i wszystko co z nią związane, ale finalnie skończyło się na cukiernictwie. Z wykształcenia jestem technikiem żywienia o specjalizacji cukierniczej, pracowałem w cukierniach, piekarniach, a nawet restauracjach. Przez ten czas nauczyłem się bardzo dużo i bardzo chętnie przekażę Wam swoją wiedzę na rozmaite tematy. Celem bloga jest między innymi przekazać Wam, naszym czytelnikom wartościowe przepisy z którymi poradzi sobie każdy, nawet najmniej doświadczony cukiernik.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *