Glogg, zwane również grzanym winem z rumem, to aromatyczna odmiana grzańca, wzbogacona o rum, brandy, porto lub wódkę, która z pewnością rozgrzeje nawet największego zmarzlaka. To napój cieszący się ogromną popularnością w krajach skandynawskich. Grzane wino z rumem lub innym mocnym alkoholem wyróżnia się przede wszystkim wyższą zawartością alkoholu. Tradycyjnie podaje się je z blanszowanymi migdałami i rodzynkami, nadając mu niepowtarzalny smak i aromat.
Przepis na infuzję do grzanego wina:
*przygotowujemy co najmniej 3 dni wcześniej*
- 250 ml ciemnego rumu, opcjonalnie brandy lub wódka
- skórka z 1 dużej pomarańczy
- 3 cm kawałek świeżego imbiru
- 6 goździków
- 2 laski cynamonu
- 3 gwiazdki anyżu
- 5 łyżek brązowego cukru
Przygotowujemy infuzję minimum tydzień wcześniej. Wszystkie składniki umieszczamy we wcześniej wyparzonym słoiku i zalewamy alkoholem. Umieszczamy w lodówce i wstrząsamy codziennie do momentu rozpuszczenia się cukru. Infuzję możemy trzymać w lodówce nawet do 3 miesięcy jeżeli całość przykryta jest alkoholem.
Przepis na grzane wino z rumem
- 750 ml półwytrawnego czerwonego wina
- 1 pomarańcza
- 1 jabłko
- 3 łyżki cukru trzcinowego
Do podania:
- łyżeczka rodzynek na porcję
- 4 blanszowane migdały na porcję
- 1 plasterek pomarańczy na porcję
- 1 gwiazdka anyżu na porcję
- 50-80 ml infuzji do grzanego wina, do smaku
Czerwone wino, sok wyciśnięty z całej pomarańczy, jabłko pokrojone w cienkie plasterki i cukier trzcinowy umieszczamy w garnku. Podgrzewamy na niewielkim ogniu do momentu aż będzie gorące, ale nie gotujące się. Na sam koniec dodajemy infuzję i zdejmujemy z ognia. Podajemy z rodzynkami, blanszowanymi migdałami, pomarańczą i gwiazdką anyżu. Udanego wieczoru! 🙂