Beziki


Beza to bardzo słodki wypiek, jego podstawowymi składnikami są białka i cukier. Mogą być przyrządzane dwoma metodami – na ciepło i na zimno. Możemy z nich wykonać wiele ciekawych rzeczy, między innymi tort pavlova, czy bezy przekładane kremem. Bezy z reguły nie pieczemy, suszymy je w niskiej temperaturze, aby miały białą lub bladożółtą barwę. Według mnie bezy to jedne z prostszych wypieków pod warunkiem, że będziemy ściśle się trzymać niżej wymienionych zasad:

  •  Białka trzeba bardzo dokładnie oddzielić od żółtek. Jeżeli choć odrobina żółtka dostanie się do białka, to piana dobrze się nie ubije i gdy będziemy chcieli szprycować, masa będzie za rzadka.
  •  Miska w której ubijamy białka musi być idealnie umyta i wysuszona.
  • Do ubijania białek możemy dodać szczyptę soli, co przyśpieszy proces ubijania się białek.
  • Białka ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywamy procesu ubijania się piany.
  • Zbyt długie ubijanie piany może doprowadzić do tzw. przebicia piany co spowoduje jej opadanie.

 

Sposób wykonania:
Białka ubijamy ze szczyptą soli. Ubijamy do momentu wytworzenia się piany i następnie dodajemy cukier. Dodajemy najlepiej powoli, po jednej łyżce czekając aż zostanie całkowicie zmiksowany.
Po dodaniu ostatniej partii cukru miksujemy minimum 7-8 minut. Po tym czasie wyłączamy mikser i bierzemy trochę piany pomiędzy dwa palce. Jeżeli podczas rozcierania czujemy chociaż najmniejsze drobinki cukru, miksujemy dalej jeszcze chwilę. Po dodaniu cukru nie ma możliwości, żeby piana się przebiła, więc nie ma się co przejmować.
Ubitą, całkowicie sztywną pianę przekładamy do rękawa cukierniczego i szprycujemy w dowolny sposób. (jeżeli ktoś nie ma rękawa, może użyć łyżki)
Pieczemy na papierze do pieczenia, w temperaturze 100°C z włączonym termoobiegiem przez około 2-2.5 godziny

Składniki:

  • 4 białka kurze
  • 260g cukru kryształ
  • szczypta soli

 

Czas:
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość sztuk:ok. 70
Trudność:łatwe
Koszt:niski


Mam na imię Mikołaj, mam 19 lat i pochodzę z województwa pomorskiego, a dokładniej z Tczewa. Moja pasja do cukiernictwa narodziła się tak naprawdę w dzieciństwie, lecz dopiero od paru lat traktuję to bardziej poważnie. Bloga założyłem, by stworzyć kolejne miejsce w internecie z ciekawymi i sprawdzonymi przepisami. Na nowe przepisy zapraszam serdecznie w każdy weekend. :)
2 komentarze
  1. Kocham bezy ale sama nigdy nie robiłam 😀 Grudzień zapowiada się ciekawie 😛 Z jednej strony się cieszę, że trafiłam do Ciebie ( mój kolejny ulubiony blog ) a z drugiej strony cierpi na tym mój tyłek 😀

  2. Dobry przepis. Oby tak dalej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *