Pavlova (pavlowa) – przepis klasyczny, to wyjątkowy, bardzo modny deser. Torcik bezowy z bitą śmietaną i owocami jest kapryśny i wymaga uwagi. Ale to coś absolutnie zachwycającego. Nazwa deseru pochodzi od nazwiska Anny Pawłowej – tancerki, dla której został po raz pierwszy przygotowany. Uważa się, że pochodzi z Australii lub Nowej Zelandii.
Przepis na blaty bezowe do pavlovy
Jak zrobić bezę opisałem w tym wpisie. Sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną dodajemy pod koniec ubijania. Następnie układamy papier do pieczenia na blachach, odrysowujemy ołówkiem od tortownicy o średnicy 22-23cm i wykładamy ubite białko. Suszymy około 2.5-3 godziny w temperaturze 100°C z termoobiegiem.
Krem do przełożenia tortu bezowego
Mocno schłodzoną kremówkę ubijamy we wcześniej schłodzonej metalowej misce. Musimy uważać, żeby nie ubijać za długo, bo kremówka się zważy i powstanie masło. Gdy mamy już ubitą śmietanę, dodajemy cukier puder i mieszamy trzepaczką do połączenia się składników. (opcjonalnie – pod koniec ubijania dodajemy śmietan fix)
Owoce
Wszystkie owoce myjemy i dokładnie suszymy. Następnie usuwamy szypułki z truskawek i kroimy je na cztery części. Najlepiej, żeby truskawki były lekko kwaśne.
Sposób Wykonania:
Pierwszy blat bezowy układamy na paterze czy talerzu i nakładamy na nią 1/3 ubitej kremówki. Na kremie rozkładamy pokrojone truskawki i borówki amerykańskie. To samo robimy z kolejnymi warstwami. Dekorujemy według uznania. Najlepiej zrobić godzinę przed podaniem.
Składniki na trzy blaty bezowe:
-
- 6 białek
- 360g cukru
- 1.5 łyżeczki soku z cytryny
- 1.5 łyżki mąki ziemniaczanejKrem:
- 1 litr śmietany kremówki 30% lub 36%
- 7 łyżek cukru pudru
- śmietan fix (opcjonalnie)
Owoce:
-
- 800g truskawek
- 500g borówki amerykańskiej
- 250g malin