Pavlova z bitą śmietaną i owocami


Pavlova (pavlowa) – przepis klasyczny, to wyjątkowy, bardzo modny deser. Torcik bezowy z bitą śmietaną i owocami jest kapryśny i wymaga uwagi. Ale to coś absolutnie zachwycającego. Nazwa deseru pochodzi od nazwiska Anny Pawłowej – tancerki, dla której został po raz pierwszy przygotowany. Uważa się, że pochodzi z Australii lub Nowej Zelandii.

 

Blaty bezowe
Jak zrobić bezę opisałem w tym wpisie. Sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną dodajemy pod koniec ubijania. Następnie układamy papier do pieczenia na blachach, odrysowujemy ołówkiem od tortownicy o średnicy 22-23cm i wykładamy ubite białko.  Suszymy około 2.5-3 godziny w temperaturze 100°C z termoobiegiem.

Krem
Mocno schłodzoną kremówkę ubijamy we wcześniej schłodzonej metalowej misce. Musimy uważać, żeby nie ubijać za długo, bo kremówka się zważy i powstanie masło. Gdy mamy już ubitą śmietanę, dodajemy cukier puder i mieszamy trzepaczką do połączenia się składników. (opcjonalnie – pod koniec ubijania dodajemy śmietan fix)


Owoce
Wszystkie owoce myjemy i dokładnie suszymy. Następnie usuwamy szypułki z truskawek i kroimy je na cztery części. Najlepiej, żeby truskawki były lekko kwaśne.

Sposób Wykonania:
Pierwszy blat bezowy układamy na paterze czy talerzu i nakładamy na nią 1/3 ubitej kremówki. Na kremie rozkładamy pokrojone truskawki i borówki amerykańskie. To samo robimy z kolejnymi warstwami. Dekorujemy według uznania. Najlepiej zrobić godzinę przed podaniem.

Trzy blaty bezowe:

    •  6 białek
    •  360g cukru
    •  1.5 łyżeczki soku z cytryny
    •  1.5 łyżki mąki ziemniaczanejKrem:
    •  1 litr śmietany kremówki 30% lub 36%
    •  7 łyżek cukru pudru
    •  śmietan fix (opcjonalnie)

Owoce:

    • – 800g truskawek
    • – 500g borówki amerykańskiej
    • – 250g malin

 

 


Mam na imię Mikołaj, mam 19 lat i pochodzę z województwa pomorskiego, a dokładniej z Tczewa. Moja pasja do cukiernictwa narodziła się w tak naprawdę dzieciństwie, lecz dopiero od paru lat traktuję to bardziej na poważnie. Wolne chwile spędzam na udoskonalaniu swoich umiejętności, a także na pisaniu dla Was przepisów na które zapraszam serdecznie w każdy weekend! :)
3 komentarze
  1. Nigdy nie byłam fanką bez, jednak nie miałam też okazji spróbowanie klasycznej pavlovej tylko z bitą śmietaną i owocami, więc postanowiłam, że czas to zmienić. Stwierdzam, że to raj na języku i muszę zacząć ją robić częściej <3
    Mam tylko jedno pytanie: podczas suszenia spod bezy zaczął wypływać karmelowy płyn. Z czego może to wynikać i co zrobić w takiej sytuacji?

    1. Szczerze mówiąc to nie wiem, czasem tak się dzieje po prostu. Ale cieszę się, że smakowało <3
      Musisz teraz koniecznie wypróbować nowy przepis na półkule cytrynowe z bezą szwajcarską. 😀

  2. Dla mnie zaangażowanie autora jest bardzo pomocne.Dziękuję za wartościowe informacje.Naprawdę polecem znajomym plusik.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *