Pavlova z bitą śmietaną i owocami


Pavlova (pavlowa) – przepis klasyczny, to wyjątkowy, bardzo modny deser. Torcik bezowy z bitą śmietaną i owocami jest kapryśny i wymaga uwagi. Ale to coś absolutnie zachwycającego. Nazwa deseru pochodzi od nazwiska Anny Pawłowej – tancerki, dla której został po raz pierwszy przygotowany. Uważa się, że pochodzi z Australii lub Nowej Zelandii.

 

Blaty bezowe
Jak zrobić bezę opisałem w tym wpisie. Sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną dodajemy pod koniec ubijania. Następnie układamy papier do pieczenia na blachach, odrysowujemy ołówkiem od tortownicy o średnicy 22-23cm i wykładamy ubite białko.  Suszymy około 2.5-3 godziny w temperaturze 100°C z termoobiegiem.

Krem
Mocno schłodzoną kremówkę ubijamy we wcześniej schłodzonej metalowej misce. Musimy uważać, żeby nie ubijać za długo, bo kremówka się zważy i powstanie masło. Gdy mamy już ubitą śmietanę, dodajemy cukier puder i mieszamy trzepaczką do połączenia się składników. (opcjonalnie – pod koniec ubijania dodajemy śmietan fix)

Owoce
Wszystkie owoce myjemy i dokładnie suszymy. Następnie usuwamy szypułki z truskawek i kroimy je na cztery części. Najlepiej, żeby truskawki były lekko kwaśne.

Sposób Wykonania:
Pierwszy blat bezowy układamy na paterze czy talerzu i nakładamy na nią 1/3 ubitej kremówki. Na kremie rozkładamy pokrojone truskawki i borówki amerykańskie. To samo robimy z kolejnymi warstwami. Dekorujemy według uznania. Najlepiej zrobić godzinę przed podaniem.

Trzy blaty bezowe:

    •  6 białek
    •  360g cukru
    •  1.5 łyżeczki soku z cytryny
    •  1.5 łyżki mąki ziemniaczanejKrem:
    •  1 litr śmietany kremówki 30% lub 36%
    •  7 łyżek cukru pudru
    •  śmietan fix (opcjonalnie)

Owoce:

    • – 800g truskawek
    • – 500g borówki amerykańskiej
    • – 250g malin

 

 


Mam na imię Mikołaj, mam 19 lat i pochodzę z województwa pomorskiego, a dokładniej z Tczewa. Moja pasja do cukiernictwa narodziła się tak naprawdę w dzieciństwie, lecz dopiero od paru lat traktuję to bardziej poważnie. Bloga założyłem, by stworzyć kolejne miejsce w internecie z ciekawymi i sprawdzonymi przepisami. Na nowe przepisy zapraszam serdecznie w każdy weekend. :)
1 komentarz
  1. Dla mnie zaangażowanie autora jest bardzo pomocne.Dziękuję za wartościowe informacje.Naprawdę polecem znajomym plusik.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *