Drożdżowe paszteciki z dobrze doprawionymi pieczarkami to idealny, wegetariański dodatek do wszelkich zup. Sprawdza się podczas Świąt Bożego Narodzenia do barszczu, czy jako przekąska na sylwestra. Wcześniej przygotowane bardzo dobrze się przechowuje – można je przygotować dzień wcześniej, przechować w lodówce, a następnie odgrzać w piekarniku.
Paszteciki drożdżowe z pieczarkami na święta, do barszczu
Ciasto drożdżowe:
- 500g mąki pszennej
- 300ml mleka
- 2 łyżki masła
- 35g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
Farsz z pieczarek:
- 3 duże cebule
- 1 kg pieczarek
- 90g masła
- sól, pieprz czarny do smaku
- 2 płaskie łyżeczki suszonego majeranku
Dodatkowo:
- 1 jajko
- 2 łyżki wody
- ziarna sezamu do posypania
Mąkę przesiewamy, dodajemy sól. Mleko podgrzewamy do temperatury 36-38 0C , dodajemy łyżeczkę cukru, 2 łyżki mąki, dokładnie mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 10-15 minut. Masło roztapiamy i studzimy. W mące robimy dołek, wlewamy rozczyn i roztopione masło. Zagniatamy ciasto, aż będzie jednolite i będzie odchodzić od dłoni. Następnie formujemy ciasto w kulę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Cebulę obieramy, siekamy drobno i podsmażamy na niewielkiej ilości masła. Pieczarki myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wrzucamy na patelnię do podsmażonej cebuli, oprószamy solą i smażymy, aż cały płyn z patelni odparuje. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i roztartym w palcach majerankiem, mieszamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Wyrośnięte ciasto zagniatamy, rozwałkowujemy na podłużny pasek, nakładamy farsz z brzegu ciasta i zaklejamy tworząc rulon. Kroimy pod skosem na średniej wielkości paszteciki. Kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem, obsypujemy sezamem i zostawiamy ciasto na 15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 1800C i pieczemy około 15-18 minut, aż ciasto będzie miało złoty kolor. Upieczone paszteciki przekładamy na kratkę, aby przestygły lub podajemy na ciepło.
do płynnej zupki idealne 🙂