Paszteciki drożdżowe z pieczarkami



Drożdżowe paszteciki z dobrze doprawionymi pieczarkami to idealny, wegetariański dodatek do wszelkich zup. Sprawdza się podczas Świąt Bożego Narodzenia do barszczu, czy jako przekąska na sylwestra. Wcześniej przygotowane bardzo dobrze się przechowuje – można je przygotować dzień wcześniej, przechować w lodówce, a następnie odgrzać w piekarniku.

Ciasto drożdżowe:

  • 500g mąki pszennej
  • 300ml mleka
  • 2 łyżki masła
  • 35g świezych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli

Farsz:

  • 3 duże  cebule
  • 1 kg pieczarek
  • 90g masła
  • sól, pieprz czarny do smaku
  • 2 płaskie łyżeczki suszonego majeranku

 

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • 2 łyżki wody
  • ziarna sezamu do posypania

 


Mąkę przesiewamy, dodajemy sól. Mleko podgrzewamy do temperatury 36-38 0C , dodajemy łyżeczkę cukru, 2 łyżki mąki, dokładnie mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 10-15 minut. Masło roztapiamy i studzimy. W mące robimy dołek, wlewamy rozczyn i roztopione masło. Zagniatamy ciasto, aż będzie jednolite i będzie odchodzić od dłoni. Następnie formujemy ciasto w kulę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Cebulę obieramy, siekamy drobno i podsmażamy na niewielkiej ilości masła. Pieczarki myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wrzucamy na patelnię do podsmażonej cebuli, oprószamy solą i smażymy, aż cały płyn z patelni odparuje. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i roztartym w palcach majerankiem, mieszamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Wyrośnięte ciasto zagniatamy, rozwałkowujemy na podłużny pasek, nakładamy farsz z brzegu ciasta i zaklejamy tworząc rulon. Kroimy pod skosem na średniej wielkości paszteciki. Kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem, obsypujemy sezamem i zostawiamy ciasto na 15 minut do wyrośnięcia.  Po tym czasie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 1800C i pieczemy około 15-18 minut, aż ciasto będzie miało złoty kolor. Upieczone paszteciki przekładamy na kratkę, aby przestygły lub podajemy na ciepło.

 

 

 

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *