Kolejny przepis na amerykańskie ciasteczka! Tym razem przepis na kruche i delikatne ciasteczka z rozpływającą się białą czekoladą i aromatycznymi migdałami! 🙂
Składniki na amerykańskie ciasteczka z białą czekoladą i migdałami: (około 30 sztuk)
- 200g masła
- szklanka cukru pudru
- Opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- Szczypta soli
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżyczki proszku do pieczenia
- 400g mąki pszennej
- 400g białej czekolady
- Szklanka podprażonych migdałów bez skórki
Miękkie masło ubijamy do puszystości z dodatkiem cukru pudru, cukru z prawdziwą wanilią i soli, na samym końcu dodajemy jajka w temperaturze pokojowej. Miksujemy do połączenia się składników. Do osobnej miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. 400g białej czekolady siekamy drobno nożem, dodajemy do mąki i mieszamy. Całość dodajemy do ubitego masła i wyrabiamy ręką do dokładnego połączenia składników. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy średniej wielkości kulki, układamy je na blaszce w dużych odstępach (u mnie zmieściło się 9 lub 12, w zależności jakiej wielkości ciastka robiłem) i lekko rozpłaszczamy. Pieczemy w 180°C przez około 9-11 minut w zależności od piekarnika i wielkości ciasteczek, najlepiej samemu dopasować czas pieczenia. Będą one bardzo blade na wierzchu, sprawdzamy patrząc na spody, mają być one zarumienione. Ciastka po tym czasie będą nadal bardzo miękkie, kruszeją one dopiero w momencie studzenia.
Biała czekolada i migdały, pycha!!!! 🙂
uwielbiam chrupać takie ciacha!