Ciasto ucierane z owocami, bardzo szybkie, pyszne. Z dodatkiem świeżych owoców, czyli idealne na tę porę roku. Może być podawane z lodami lub na ciepło. Zachęcam do wypróbowania przepisu. 🙂
Składniki i przepis na błyskawiczne i super łatwe ciasto z owocami:
- 200 g masła
- szczypta soli
- 160 g drobnego cukru do wypieków
- 4 duże jajka
- 210 g mąki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 600 g dowolnych owoców (u mnie czerwone porzeczki, wiśnie i maliny)
Zachęcam do odwiedzenia sklepu internetowego w którym możecie zakupić m.in. produkty z firmy Polskie Młyny. Są to produkty takie jak: gotowe mieszanki do ciast kruchych, biszkoptowych, do pizzy oraz innych wyrobów… Więcej pod linkiem https://www.skleppm.pl/
Masło ucieramy na biały puch, a następnie stopniowo dodajemy cukier i szczyptę soli. Dodajemy po jednym jajku cały czas miksując na najwyższych obrotach. Suche składniki przesiewamy i dodajemy całość do masy. Ucieramy na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników. Przelewamy do tortownicy o średnicy 23cm, wyrównujemy i posypujemy świeżymi owocami. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40-45 minut, do suchego patyczka.