Ciasta Czekoladowe

Ciasto musowe z nutellą

Przepis na potrójnie czekoladowe ciasto – puszysty i wilgotny biszkopt czekoladowy, delikatny musowy krem z mleczną czekoladą i wanilią oraz polewa z mlecznej czekolady. Idealny przepis dla smakoszy czekolady!

Składniki na ciasto czekoladowe:

  • 120 g masła
  • 30 ml oleju
  • 130 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 jajka
  • 40 ml mleka
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 75 g mąki pszennej
  • 40 g gorzkiego kakao
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

W garnku umieszczamy masło, olej i podgrzewamy. Do rozpuszczonego masła dodajemy kolejno: sól, cukier, cukier z prawdziwą wanilią, jajka, mleko i miksujemy na puszystą masę. Następnie przesiewamy mąkę pszenną, gorzkie kakao i proszek do pieczenia. Wszystko miksujemy chwilę do połączenia się składników. Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia (samo dno), a następnie gotową masę przelewamy do tortownicy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez około 20 minut, do tzw. „suchego patyczka”. Ciasto studzimy, a następnie obkrajamy i wyjmujemy z tortownicy. Ścinamy lekko wierzch, aby wyrównać ciasto i przekładamy je do tortownicy o średnicy 22 cm.

Składniki na mus z nutelli i czekolady:

  • 12 g żelatyny + 60 g wody
  • 660 ml śmietanki kremówki 30%
  • 300 g mlecznej czekolady
  • 150 g nutelli
  • opakowanie cukru z prawdziwą wanilią

Żelatynę zalewamy 60 g przegotowanej wody i odstawiamy na 10 minut, aby napęczniała. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, dodajemy nutellę i wlewamy 260 ml śmietanki kremówki. Całość podgrzewamy w mikrofali lub w kąpieli wodnej do połączenia się składników, studzimy. Masa czekoladowa powinna być lekko ciepła. Śmietankę kremówkę wraz z cukrem z prawdziwą wanilią ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy masę czekoladową i dokładnie mieszamy. W międzyczasie rozpuszczamy wcześniej przygotowaną żelatynę – podgrzewamy ją w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Ma być gorąca, ale nie możemy jej zagotować, gdyż traci ona wtedy swoje właściwości żelujące. Podgrzaną żelatynę wlewamy do masy i energicznie mieszamy do połączenia się składników. Masę czekoladową wylewamy na przygotowany spód i wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny.

Składniki na polewę czekoladową:

  • 350 g mlecznej czekolady
  • 150 g mleka 3.2%

Mleczną czekoladę rozpuszczamy wraz z mlekiem w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Studzimy, a następnie wylewamy na stężały mus czekoladowy. Wkładamy do lodówki na kolejne 2 godziny. Po tym czasie możemy zajadać się ciastem, gwarantuję, że każdemu będzie smakować! 🙂

AutorMikołaj

Cześć, mam na imię Mikołaj, witaj na blogu AleTorcik.pl ;) Cukiernictwem interesuję się od dziecka, zawsze interesowałem się kuchnią i wszystko co z nią związane, ale finalnie skończyło się na cukiernictwie. Z wykształcenia jestem technikiem żywienia o specjalizacji cukierniczej, pracowałem w cukierniach, piekarniach, a nawet restauracjach. Przez ten czas nauczyłem się bardzo dużo i bardzo chętnie przekażę Wam swoją wiedzę na rozmaite tematy. Celem bloga jest między innymi przekazać Wam, naszym czytelnikom wartościowe przepisy z którymi poradzi sobie każdy, nawet najmniej doświadczony cukiernik.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *