Chleb pszenno-żytni na drożdżach

Domowy chlebek z chrupiącą skórką i aromatyczną czarnuszką. Dzięki dodatkowi ziemniaków, chleb bardzo długo zachowuje swoją świeżość.

Składniki i przepis na na chleb pszenno-żytni na drożdżach:

  • 400g mąki pszennej typ 650
  • 100g mąki żytniej razowej typ 2000
  • 100g słonecznika
  • 250-300ml ciepłej wody
  • 10g soli
  • jeden duży, ugotowany i rozgnieciony ziemniak
  • 30g świeżych drożdży
  • łyżeczka cukru

Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Ciepłą wodę (o temperaturze nie większej niż 40ºC) przelewamy do dużego naczynia, dodajemy 3 łyżki mąki, łyżeczkę cukru, pokruszone drożdże i dokładnie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 minut w ciepłe miejsce aż podwoi, a nawet potroi swoją objętość. Do drugiej miski przesiewamy obie mąki, dodajemy sól, słonecznik, rozgniecione ziemniaki, zaczyn i wyrabiamy ciasto. Po połączeniu się ze sobą składników, ciasto przekładamy na stolnicę i zagniatamy przez parę minut. W razie gdyby ciasto się kleiło, podsypujemy mąką. Formujemy ciasto na kształt bochenka chleba i przekładamy do naczynia żaroodpornego wcześniej wysmarowanego olejem. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 40-60 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie wierzch ciasta smarujemy wodą za pomocą pędzelka i posypujemy ulubionymi dodatkami (w moim przypadku była to czarnuszka i sezam). Pieczemy około 50-60 minut w temperaturze 200ºC. Jeżeli po postukaniu w spód chleba nie ma głuchego odgłosu – wstawiamy na kolejne 5-7 minut do piekarnika. Chleb studzimy na kratce około 90-120 minut.

Chleb pszenno-żytni na drożdżach Chleb pszenno-żytni na drożdżachChleb pszenno-żytni na drożdżach