Wypieki wytrawne

Muszelki do tacos, kukurydziano-pszenne

Hejka! Dzisiaj coś na słono… fajna przekąska, którą możecie zrobić kiedy wpadają do was znajomi lub po prostu kiedy tylko macie ochotę. 🙂

 

Potrzebne składniki:

  • 200g mąki kukurydzianej,
  • 150g mąki pszennej,
  • 4 łyżki oleju,
  • 100ml gorącej wody.

Wykonanie:

Przesiać mąki, dodać do nich sól, olej i wodą. Mieszać do połączenia składników. Ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką i zagniatamy aż będzie gładkie. Tak przygotowane ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na 30 minut.

Po upływie wyznaczonego czasu, ciasto odwijamy i formujemy z niego wałek. Wałek dzielimy na około 12 równych części. Każdą z części toczymy w dłoniach na kształt kulki i rozwałkowujemy na około 15cm średnicy. Porada: jeśli nie chcesz aby twoje ciasto wysychało trzymaj je poporcjowane w folii do czasu rozwałkowania. 

W następnym kroku musimy rozgrzać patelnie, na niej podsmażamy placki z obu stron po 1 minucie. Następnie każdy placek przekładamy przez dwa druciki z kratki, która jest na wyposażeniu piekarnika. UWAGA! Aby można było to zrobić tacos ściągnięte z patelni od razu układamy na kratkę lub przykrywamy ściereczką do czasu usmażenia wszystkich placków, tak aby nie traciły ciepła. Piekarnik ustawiamy na 150°C z termoobiegiem w opcji pieczenia góra-dół. Kratkę wkładamy na środkowe piętro piekarnika i pieczemy tacos około 10 minut- co jakiś czas sprawdzając czy już są sztywne. Tak upieczone placki zostawiamy do ostygnięcia w uchylonym piekarniku, a w tym czasie możemy zająć się farszem.

Na farsz wykorzystajcie co tylko chcecie! U mnie była to sałata, sos oraz szarpana wołowina.

 

AutorKasia

Hej, hej!
Mam na imię Kasia i mam 23 lata. Pieczeniem interesuję się od najmłodszych lat. Już jako mała dziewczynka pasjonowało mnie pomaganie kobietom z mojej rodziny w przygotowywaniu słodkości. Dziś, jako dorosła kobieta, staram się zawsze wkładać całe serce w przygotowywane przeze mnie wypieki, a sprawdzonymi przepisami chętnie dzielę się z bliskimi, a od niedawna również z Wami - czytelnikami bloga.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *