Hejka! Dzisiaj coś na słono… fajna przekąska, którą możecie zrobić kiedy wpadają do was znajomi lub po prostu kiedy tylko macie ochotę. 🙂
Potrzebne składniki:
- 200g mąki kukurydzianej,
- 150g mąki pszennej,
- 4 łyżki oleju,
- 100ml gorącej wody.
Wykonanie:
Przesiać mąki, dodać do nich sól, olej i wodą. Mieszać do połączenia składników. Ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką i zagniatamy aż będzie gładkie. Tak przygotowane ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na 30 minut.
Po upływie wyznaczonego czasu, ciasto odwijamy i formujemy z niego wałek. Wałek dzielimy na około 12 równych części. Każdą z części toczymy w dłoniach na kształt kulki i rozwałkowujemy na około 15cm średnicy. Porada: jeśli nie chcesz aby twoje ciasto wysychało trzymaj je poporcjowane w folii do czasu rozwałkowania.
W następnym kroku musimy rozgrzać patelnie, na niej podsmażamy placki z obu stron po 1 minucie. Następnie każdy placek przekładamy przez dwa druciki z kratki, która jest na wyposażeniu piekarnika. UWAGA! Aby można było to zrobić tacos ściągnięte z patelni od razu układamy na kratkę lub przykrywamy ściereczką do czasu usmażenia wszystkich placków, tak aby nie traciły ciepła. Piekarnik ustawiamy na 150°C z termoobiegiem w opcji pieczenia góra-dół. Kratkę wkładamy na środkowe piętro piekarnika i pieczemy tacos około 10 minut- co jakiś czas sprawdzając czy już są sztywne. Tak upieczone placki zostawiamy do ostygnięcia w uchylonym piekarniku, a w tym czasie możemy zająć się farszem.
Na farsz wykorzystajcie co tylko chcecie! U mnie była to sałata, sos oraz szarpana wołowina.