Showing 67 Result(s)
Typy i rodzaje mąki
Artykuły

Typy i rodzaje mąki

Co oznacza dany typ mąki?

Podział mąki na różne typy odbywa się poprzez spalanie mąki w specjalnym piecu, osiągając temperaturę około 1000⁰C. Im bardziej mąka jest przetworzona, tym niższa jest jej zawartość substancji mineralnych. Najbardziej korzystna dla zdrowia jest mąka nieprzetworzona, oznaczana jako typ 2000 lub wyższy. Typ mąki można określić, mnożąc procentową zawartość popiołu przez 1000. Na przykład, mąka typu 450 zawiera 0,45% popiołu, podczas gdy mąka typu 2000 ma aż 2% popiołu.

(więcej…)

Kruszonka na oleju, kruszonka na maśle i kruszonka bez masła
Ciasta kruche

Kruszonka na oleju, maśle i bez masła

Przepisy na wykonanie kruszonki na oleju, kruszonki na maśle oraz kruszonki bez użycia masła. Receptura, sposób wykonania oraz dodatki.
Standardową kruszonkę robimy w proporcjach 2:1:1, czyli dwie części mąki, jedna część masła i jedna część cukru. Dodatki oczywiście dodajemy według uznania. Może to być cynamon, cukier wanilinowy, czy też różne aromaty do ciasta. (śmietankowy, pomarańczowy, cytrynowy, waniliowy) (więcej…)

Beziki
Bezy

Beziki

Beza to bardzo słodki wypiek, jego podstawowymi składnikami są białka i cukier. Mogą być przyrządzane dwoma metodami – na ciepło i na zimno. Możemy z nich wykonać wiele ciekawych rzeczy, między innymi tort pavlova, czy bezy przekładane kremem. (więcej…)