Przepis dla osób, które się spóźniły i zapomniały, bądź nie miały czasu, aby przygotować piernik staropolski na święta… 🙂 Piernik sam w sobie jest bardzo wilgotny ze względu na dodatek jabłek. Duży dodatek miodu naturalnego dodaje bardzo ciekawego aromatu ciastu, który idealnie komponuje się z przyprawami korzennymi jak i z cynamonem.
Składniki i przepis na ekspresowy piernik z jabłkami:
- 4 jajka
- 200g miodu naturalnego
- 60g cukru trzcinowego
- 50g cukru drobnego do wypieków
- 140ml oleju rzepakowego
- 280g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 20g przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki cynamonu
- 100g orzechów włoskich
- 1.5kg obranych jabłek
Przepis jest niesamowicie prosty, wystarczy przygotować sobie wcześniej wszystkie składniki, a samo przygotowanie ciasta zajmie nam około 10 minut. 🙂
Zaczynamy od przygotowania jabłek. Obieramy je, usuwamy środek, a następnie kroimy w większą kostkę. Łączymy z 2 łyżeczkami cynamonu i odstawiamy. Orzechy włoskie siekamy drobno i przekładamy do miseczki. Następnie zajmujemy się przygotowaniem składników suchych. Mąkę pszenną przesiewamy wraz z kakao, dodajemy przyprawę do piernika, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Całość mieszamy. Jajka wbijamy do misy miksera, a następnie dodajemy miód, cukier trzcinowy i biały. Całość miksujemy przez parę minut, aż masa stanie się puszysta. Gdy nasza masa jest już napowietrzona, ustawiamy mikser na najmniejsze obroty, powoli dodajemy olej, a następnie w dwóch partiach dodajemy składniki suche. Gdy już wszystko się ze sobą wymieszało dodajemy pokrojone w kostkę jabłka oraz orzechy włoskie. Mieszamy szpatułką. Wylewamy do tortownicy o średnicy 26cm wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na około godzinę do tzw. „suchego patyczka”.
Zapoznaj się także z przepisem na pyszne ciasteczka owsiane słodzone naturalnym miodem.
Składniki na polewę czekoladową:
- 100g czekolady mlecznej
- 5g przyprawy korzennej
- 80g śmietanki 30%
Wszystkie składniki umieszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy do momentu rozpuszczenia się czekolady, chwilę studzimy i wylewamy na przestygnięte ciasto.
Szkoda, że w przepisie nie ma podanego kiedy dodajemy olej
Mała pomyłka, już jest dopisane. Dziękuję za zwrócenie uwagi. 🙂