Kolejna porcja ciasteczek ląduje na blogu. Tym razem przepis na mocno aromatyczne pierniczki z dużym dodatkiem miodu. Są przepyszne! 🙂
Składniki i przepis na około 120 sztuk korzennych pierniczków:
- 660g mąki pszennej
- 370g miodu naturalnego
- 120g cukru drobnego do wypieków
- 150g masła
- 2 jajka
- 2.5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 60g przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka kakao
Masło, miód raz cukier umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy na małym ogniu do lekkiego podgrzania się masy. (około 50 stopni) Do dużej miski przesiewamy mąkę, kakao, sodę oczyszczoną oraz przyprawę do piernika. Mieszamy. Do suchych składników dodajemy przestudzony miód z masłem i cukrem oraz jajka. Wyrabiamy dokładnie ciasto, a następnie wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wałkujemy ciasto na 2-4mm i pieczemy 8 minut (Czas najlepiej samemu dostosować, zależy to głównie od piekarnika) w 180 stopniach na opcji góra-dół. Po wystudzeniu przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Zapoznaj się także z przepisem na pyszne ciasteczka owsiane słodzone naturalnym miodem.