Drożdżówka z truskawkami i kruszonką

Ciasto drożdżowe z truskawkami jest wyborne. Nie trzeba go wyrabiać, wystarczy wymieszanie łyżką. Lekko słodkie, zwarte, pełne smaku, z chrupiącą kruszonką i lukrem cytrynowym – pycha!

Ciasto
Mąkę przesiewamy do miski. Do mąki dodajemy szczyptę soli. Masło roztapiamy w rondelku i dodajemy olej. Drożdże rozcieramy z dwoma łyżeczkami cukru i dodajemy pół szklanki mleka o maksymalnej temperaturze 37-40°C. Odstawiamy w ciepłe miejsce, na około 20 minut do wyrośnięcia. Jajka i żółtka ubijamy wraz z cukrem do uzyskania jasnej, puszystej masy.

Do wcześniej przesianej mąki dodajemy kolejno: resztę ciepłego mleka, masę jajowo-cukrową, rozczyn. Po wstępnym wymieszaniu dodajemy rozpuszczone masło z olejem. Całość wymieszać za pomocą miksera lub ręcznie. Pod koniec wyrabiania dodajemy skórkę z cytryny. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę, Wierzch ciasta oprószamy mąką, a następnie przykrywamy ściereczką.

Po wyrośnięciu przekładamy ciasto do wcześniej wysmarowej i obsypanej mąką foremki o wymiarach 35×20, następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem z dodatkiem mleka, wykładamy owoce na i posypujemy kruszonką. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na 20 minut.

Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 45-50 minut.

Kruszonka
Do miski wsypujemy mąkę, cukier i obowiązkowo zimny tłuszcz. Rozcieramy rękoma wszystkie składniki, aż powstanie nasza kruszonka. Jeżeli ma konsystencję „piasku”, to dodajemy jeszcze 5-10g masła i rozcieramy dalej. Pieczemy na lekko złoty kolor. Więcej informacji o kruszonce znajdziemy w TYM wpisie.

Lukier cytrynowy
Cukier puder i skórkę pomarańczową wsypujemy do kubka. Dodajemy stopniowo po łyżce soku z cytryny i ucieramy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Lukier powinien spływać z łyżki strumieniem. Jeżeli jest za gęsty, dodajemy sok z cytryny, jeżeli za rzadki, dodajemy cukier puder.

Ciasto:

    • 4 szklanki mąki pszennej
    • 2 żółtka
    • 3 jajka
    • 60g drożdży
    • szklanka mleka
    • 3/5 szklanki cukru
    • 125g masła
    • 2 łyżki oleju
    • szczypta soli
    • 500g truskawek

Kruszonka

    • 200g mąki pszennej
    • 100g cukru
    • 100g masła
    • starta skórka z całej cytryny

Lukier cytrynowy

  • 300g cukru pudru
  • 7-8 łyżek soku z cytryny
  • starta skórka z połowy cytryny

Udostępnij:

Może Ci się również spodoba

2 komentarze

  1. Grazyna napisał(a):

    Pychota!
    Uwielbiam ciasta drozdzowe pod kazda postacia i z roznymi sezonowymi owocami.

  2. Kociołek Pyszności napisał(a):

    Pycha, uwielbiam takie ciasta. Z truskawkami- pychotka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *