Churros to tradycyjny hiszpański wypiek z ciasta parzonego, smażony na głębokim oleju. Najczęściej podaje się go w towarzystwie gęstego sosu czekoladowego. Ciasto jest chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Posypuje się je cukrem pudrem, drobnym cukrem lub cukrem pudrem z cynamonem.
Składniki i przepis na hiszpańskie churros:
- 250 ml mleka
- 50 g masła
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 190 g mąki
- szczypta proszku do pieczenia
- 4 jajka
Dodatkowo:
- olej lub smalec do smażenia (750g)
- cukier puder do posypania
Mleko zagotowujemy z masłem, cukrem waniliowym, cukrem i solą. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i zmniejszamy ogien na minimum. Mieszamy drewnianą łyżką około dwóch minut, aż powstanie gładka i odchodzącą od łyżki masa. Ciasto przekładamy do miski i studzimy. Do wystudzonego ciasta wbijamy po jednym jajku i miksujemy mikserem, aż powstawnie jednolite ciasto. Potrwa to około 3-5 minut. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego. W międzyczasie rozgrzewamy tłuszcz w garnku do około 180ºC, a następnie zmniejszamy lekko ogień. Ciasto wyciskamy bezpośrednio do tluszczu na 8-10cm kawałki. Odcinamy je za pomocą noża lub nożyczek. Smażymy około 2 minut z każdej strony, aż nabiorą ładnego, złotego koloru. Wyławiamy łyżką cedzakową i odkładamy na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami. Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
super ,jutro smaże
Wygląda smakowicie muszę spróbować tego przepisu. Bo sama uwielbiam gotować!
Pozdrawiam Eva
Wyglądają smakowicie 🙂
Bardzo interesujący wypiek. Prezentuje się doskonale i zapewne równie dobrze smakuje. A co tam, chyba muszę wypróbować ten przepis! 🙂 Dzięki za inspirację!
Ale mi zrobiłeś smaka 😀