Składniki i przepis na biszkopt do ciasta kawowego:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
.
Składniki i przepis na syrop kawowy:
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki wody
- 6 łyżeczek mocnej kawy rozpuszczalnej
Składniki i przepis na krem śmietankowy:
- 750ml śmietanki kremówki
- 4-6 łyżkek cukru pudru (do smaku)
- 2 czubate łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki gorącego mleka
Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku. Do śmietanki dodajemy cukier puder i ubijamy do momentu, aż będzie sztywna. Musimy uważać, by nie ubijać jej za długo i nie zrobiło nam się masło. Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy 2 łyżki bitej śmietany i dokładnie mieszamy. Następnie tak przygotowaną żelatynę wlewamy do ubitej śmietany jednocześnie mieszając trzepaczką. Na koniec wlewamy połowę syropu kawowego i dokładnie mieszamy trzepaczką do połączenia się składników. 2/3 kremu wylewamy na wcześniej nasączony biszkopt i wstawiamy do lodówki.
1/3 kremu odstawiamy do miseczki i odstawiamy do lodówki, by krem lekko stężał i można było go wyszprycować. Gdy krem nam już zgęstniał, przekładamy go do rękawa cukierniczego z dużą, okrągłą końcówką. Następnie za pomocą rękawa wyciskamy małe kulki na wierzchu ciasta.
Kakao mieszamy z kawą rozpuszczalną w proporcjach 1:1 i posypujemy nią wierzch ciasta.