Ciasto śmietankowo-kawowe
Ciasta z kremem

Ciasto śmietankowo-kawowe

Szczerze mówiąc nie jestem wielkim miłośnikiem ciast z dodatkiem kawy, ale tym razem byłem bardzo mile zaskoczony. Puszysty biszkopt nasączony mocno aromatycznym syropem kawowym, pyszny i puszysty krem śmietankowy o lekkim posmaku kawy tworzą razem połączenie, które na pewno warto spróbować. 🙂

Składniki i przepis na biszkopt do ciasta kawowego:

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier, cały czas ubijając. Ubijamy tak długo jak na bezę, cukier ma się cały rozpuścić. Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy. Dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy szpatułką. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, samo dno. Pieczemy w temperaturze 180°C, przez około 20-25 minut.
Ciasto kawowe

.
Składniki i przepis na syrop kawowy:

  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 6 łyżeczek mocnej kawy rozpuszczalnej
Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku i ustawiamy na średnim ogniu. Syrop doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez następne parę minut, tak by syrop lekko zgęstniał. Studzimy. Upieczony biszkopt nakrapiamy połową przygotowanego syropu.
Ciasto śmietankowo-kawowe
.

Składniki i przepis na krem śmietankowy:

  • 750ml śmietanki kremówki
  • 4-6 łyżkek cukru pudru (do smaku)
  • 2 czubate łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącego mleka

Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku. Do śmietanki dodajemy cukier puder i ubijamy do momentu, aż będzie sztywna. Musimy uważać, by nie ubijać jej za długo i nie zrobiło nam się masło. Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy 2 łyżki bitej śmietany i dokładnie mieszamy. Następnie tak przygotowaną żelatynę wlewamy do ubitej śmietany jednocześnie mieszając trzepaczką. Na koniec wlewamy połowę syropu kawowego i dokładnie mieszamy trzepaczką do połączenia się składników. 2/3 kremu wylewamy na wcześniej nasączony biszkopt i wstawiamy do lodówki.
1/3 kremu odstawiamy do miseczki i odstawiamy do lodówki, by krem lekko stężał i można było go wyszprycować. Gdy krem nam już zgęstniał, przekładamy go do rękawa cukierniczego z dużą, okrągłą końcówką. Następnie za pomocą rękawa wyciskamy małe kulki na wierzchu ciasta.
Kakao mieszamy z kawą rozpuszczalną w proporcjach 1:1 i posypujemy nią wierzch ciasta.

Ciasto śmietankowo-kawowe

 

AutorMikołaj

Cześć, mam na imię Mikołaj, witaj na blogu AleTorcik.pl ;) Cukiernictwem interesuję się od dziecka, zawsze interesowałem się kuchnią i wszystko co z nią związane, ale finalnie skończyło się na cukiernictwie. Z wykształcenia jestem technikiem żywienia o specjalizacji cukierniczej, pracowałem w cukierniach, piekarniach, a nawet restauracjach. Przez ten czas nauczyłem się bardzo dużo i bardzo chętnie przekażę Wam swoją wiedzę na rozmaite tematy. Celem bloga jest między innymi przekazać Wam, naszym czytelnikom wartościowe przepisy z którymi poradzi sobie każdy, nawet najmniej doświadczony cukiernik.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *