Jest to proste i bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto. Wilgotne, puszyste i słodkie. Można podawać z lodami, ponieważ to połączenie daje niesamowity efekt.
Składniki i przepis na ciasto ucierane z zatopionymi truskawkami:
- 150g masła
- 200 g cukru pudru
- 4 jajka
- 200g mąki
- 100g mąki ziemniaczanej
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50g zmielonych migdałów
- 500g truskawek
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, mąkę ziemniaczaną i zmielone migdały mieszamy razem z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem, aż zrobi się puszyste i zmieni lekko swój kolor na biały. Cały czas ucierając, dodajemy po jednym jajku. Pod koniec dodajemy mąkę stopniowo i ucieramy do momentu, aż masa będzie jednolita, bez jakichkolwiek grudek.
Truskawki myjemy i odsączamy na ręczniku papierowym. Następnie usuwamy szypułki i kroimy na połówki. Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy mąką tortową lub bułką tartą. Pieczemy w tortownicy o średnicy 25cm. Ciasto przekładamy do foremki i wyrównujemy. Wciskamy w nie wcześniej przygotowane truskawki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy 50-60 minut. (do tzw. suchego patyczka).
Po wystygnięciu posypujemy cukerm pudrem.
Jakie puszyste! <3