Co tam dieta, kalorie, porządny kęs słodyczy należy się o tej porze roku każdemu. Zresztą, sami spójrzcie, te kruche babeczki, które pod pysznym kremem kryją wiśnie, wyglądają tak niewinnie. : )
Składniki i przepis na kruche spody do babeczek:
- 250 g mąki
- 150 g zimnego masła
- 80 g cukru pudru
- jajko
Mąkę i cukier puder przesiewamy, dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło. Szybko wyrabiamy do połączenia się składników. Dodajemy jajko i wyrabiamy krótko ciasto, tak by składniki się połączyły. Ciasto zawijamy w folię i schładzamy godzinę w lodówce. Po wyjęciu, urywamy po kawałku ciasta, formujemy kuleczkę i wypełniamy wcześniej wysmarowaną masłem foremkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 15-18 minut.
Składniki i przepis na krem czekoladowy do babeczek:
- pół szklanki wiśni lub konfitura wiśniowa
- 250 ml śmietany 30%
- 200 g gorzkiej czekolady
- cukier puder do smaku (30-70g)
- cukier kolorowy do ozdoby (opcjonalnie)
Na dnie każdej babeczki wykładamy pół łyżeczki konfitury wiśniowej. Śmietankę podgrzewamy w kąpieli wodnej. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i wsypujemy do gorącej śmietany. Mieszamy tak, żeby czekolada się rozpuściła. Na końcu dodajemy cukier puder i mieszamy. Krem wstawiamy do lodówki, do czasu aż zgęstnieje na około 2-3 godziny. Po tym czasie masę ubijamy tak, aby była puszysta. Krem przekładamy do worka dekoracyjnego z ulubioną tylką i szprycujemy krem na babeczki.
Na ile babeczek wystarczy kremu?
Na 8-12 sztuk na bogato, zależy jak się szprycuje. Jeżeli nałożymy więcej wiśni, to krem będzie trochę wyżej i będzie efekt jak na zdjęciach. Jeżeli wiśni będzie mniej, to będziemy musieli wyszprycować trochę kremu do środka i będzie go wizualnie mniej.
Czy można użyć śmietanki 36?
Można użyć, masa będzie trochę bardziej gęsta i tłusta.
Czy krem można zrobić wieczorem i rano nadziewać babeczki?
Najlepiej postępować zgodnie z przepisem, po całej nocy w lodówce krem nie będzie się zbytnio nadawał do szprycowania.
Testowałam przepis i muszę powiedzieć, że jest meeeega czekoladowy, dla takich prawdziwych smakoszy czekolady, a wiśnia idealnie tutaj pasuje. Kruche też bardzo dobre, ogólnie super przepis
Czy do kremu konieczne jest dodanie wiśni lub konfitury?
Nie jest to konieczne, ale z wiśniami lub konfiturą smakują o wiele lepiej. 🙂