Racuchy z jabłkami
Inne słodkości

Racuchy z jabłkami

Delikatne racuchy z pysznym jabłkowym nadzieniem, które rozpływa się w ustach!

Składniki i przepis na racuchy z jabłkami:

  • 170g mąki
  • 150ml mleka
  • 6 dużych, kwaśnych jabłkek
  • 2 jajka
  • 3 łyzki cukru pudru
  • 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 łyzka oleju
  • szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • Cukier puder do posypania placków

 

Jabłka obieramy, wydrążamy środek i kroimy w bardzo małą kostkę. Oddzielamy żółtka od białek, żółtka przekładamy do osobnej miski, dodajemy cukier, olej, cynamon, szczyptę soli i roztrzepujemy rózgą. Po dobrym połączeniu się składników wlewamy mleko i dodajemy wcześniej przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojone w kostkę jabłka. Białka ubijamy ze szczyptą soli i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy łyżką.
Łyżką nakładamy ciasto na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię. (2 łyżki na porcję) Smażymy około 1-2 minuty z każdej strony, na mocno złoty kolor. Na końcu posypujemy placki cukrem pudrem i gotowe! Smacznego! : )

 

Racuchy z jabłkami

AutorMikołaj

Cześć, mam na imię Mikołaj, witaj na blogu AleTorcik.pl ;) Cukiernictwem interesuję się od dziecka, zawsze interesowałem się kuchnią i wszystko co z nią związane, ale finalnie skończyło się na cukiernictwie. Z wykształcenia jestem technikiem żywienia o specjalizacji cukierniczej, pracowałem w cukierniach, piekarniach, a nawet restauracjach. Przez ten czas nauczyłem się bardzo dużo i bardzo chętnie przekażę Wam swoją wiedzę na rozmaite tematy. Celem bloga jest między innymi przekazać Wam, naszym czytelnikom wartościowe przepisy z którymi poradzi sobie każdy, nawet najmniej doświadczony cukiernik.

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *