Pierniczki

Pyszne i niezwykle aromatyczne pierniczki. Dzięki dodatku miodu sztucznego po wypieczeniu są miękkie, z czasem jednak kruszeją. Można je przygotować parę dni przed świętami, lub też 3 tygodnie przed, będą tak samo dobre.

Składniki:

  • 0,5 kg mąki
  • 20 dag sztucznego miodu
  • 1 czubata łyżeczka prawdziwego miodu
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
  • 100g masła
  • 3 duże jajka
  • 1.5 opakowania przyprawy do pierników
  • łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli

 

Rozpuszczamy w garnku miód, przyprawę do pierników, masło, cukier, a następnie studzimy. Dodajemy jajka i dokładnie mieszamy trzepaczką. Mąkę przesiewamy, dodajemy szczyptę soli. Dodajemy wcześniej przygotowaną mieszankę i zagniatamy ciasto. Jeżeli ciasto będzie za rzadkie, należy dosypać mąki. Chłodzimy przez godzinę w lodówce.
Stolnicę podsypujemy mąką i wałkujemy na dowolną grubość, u mnie około 1 cm. Wykrawamy pierniki i pieczemy około 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.
Jak przygotowac lukier pokazuje w tym przepisie.

 

Mam na imię Mikołaj, mam 19 lat i pochodzę z województwa pomorskiego, a dokładniej z Tczewa. Moja pasja do cukiernictwa narodziła się tak naprawdę w dzieciństwie, lecz dopiero od paru lat traktuję to bardziej poważnie. Bloga założyłem, by stworzyć kolejne miejsce w internecie z ciekawymi i sprawdzonymi przepisami. Na nowe przepisy zapraszam serdecznie w każdą sobotę. :)
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *