Składniki i przepis na 20 trufli piernikowych:
- 200g pierniczków w glazurze
- 100g czekolady mlecznej
- 3/4 szklanki mleka w proszku
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 50g masła
- pół łyżeczki przyprawy korzennej
- kakao do obtoczenia
Przepis jest bardzo prosty. Pierniki rozgniatamy, a następnie dodajemy do nich rozpuszczone masło i kremówkę. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę, mleko w proszku, przyprawę korzenną i mieszamy do powstania gładkiej i jednolitej masy. Odstawiamy na godzinę do lodówki, a następnie formujemy trufelki o średniej wadze 30g. Obtaczamy je w kakao. Gotowe trufle przechowujemy w lodówce.
Smakowicie wyglądają! :3
Polecam. Trufle są przepyszne.
Wyglądają pysznie 🙂 Nigdy nie robiłam i nie jadłam trufli piernikowych 😀 Przepis jest faktycznie prosty i tani a składniki łatwo dostępne 😀 Zapisuję w zakładach i może zrobię na święta <3 Pozdrawiam!
Za chwilę zabieram się za ich zrobienie. Dzięki!