Pascha wielkanocna z bakaliami
Wielkanoc

Najpopularniejsze ciasta na Wielkanoc

Wielkanoc to czas, kiedy na naszych stołach pojawiają się różnego rodzaju ciasta i wypieki. Oto lista najbardziej popularnych przepisów na moim blogu:

Babka wielkanocna – klasyczne ciasto, które nie może zabraknąć na polskim stole wielkanocnym. Babka to ciasto drożdżowe z rodzynkami, skórką pomarańczową i cytrynową, a także zapachem wanilii.

Babka piaskowa

Babka zebra na białkach

Babka pomarańczowa z żurawiną

Czekoladowa babka na białkach

Mazurek wielkanocny – ciasto kruche, wypiekane z masy migdałowej, nadziane różnymi rodzajami owoców, orzechów lub bakalii. Często ozdabiane jest białą polewą z cukru pudru i mleka oraz kolorowymi cukierkami.

Mazurek kajmakowy z bakaliami

Sernik – to jedno z ulubionych ciast Polaków, wypiekane na różne okazje, w tym także na Wielkanoc. Sernik to ciasto z masy serowej, zazwyczaj z dodatkiem rodzynek, bakalii lub owoców.

Sernik czekoladowy z orzechami laskowymi

Sernik wiedeński

Klasyczny sernik z migdałową kruszonką

Sernik migdałowy z białą czekoladą

Aromatyczny sernik cynamonowy

Keks – to ciasto ucierane, podobne do biszkoptu, które często ozdabiane jest lukrem i kolorowymi cukierkami. Keks ma swoje korzenie w Niemczech, ale stał się popularny w Polsce i jest często wypiekany na Wielkanoc.

Keks świąteczny z rumem i bakaliami

Ciasto marchewkowe – choć nie jest to tradycyjne ciasto na Wielkanoc, w Polsce stało się bardzo popularne w ostatnich latach. Ciasto marchewkowe to ciasto na bazie puree z marchewki, zazwyczaj z dodatkiem orzechów lub bakalii, pokryte kremem śmietankowym.

Ciasto marchewkowe z ananasem i kremem philadelphia

Ciasto marchewkowe z polewą czekoladową

Ciasto marchewkowe z kremem piernikowym

Pascha – to tradycyjne słodkie ciasto, które jest przygotowywane i spożywane podczas święta Wielkanocy w wielu krajach Europy Wschodniej, szczególnie w Rosji, na Ukrainie, Białorusi i w Polsce.

Pascha wielkanocna z bakaliami

Które z nich wybierzecie na tegoroczne święta? 🙂

AutorMikołaj

Cześć, mam na imię Mikołaj, witaj na blogu AleTorcik.pl ;) Cukiernictwem interesuję się od dziecka, zawsze interesowałem się kuchnią i wszystko co z nią związane, ale finalnie skończyło się na cukiernictwie. Z wykształcenia jestem technikiem żywienia o specjalizacji cukierniczej, pracowałem w cukierniach, piekarniach, a nawet restauracjach. Przez ten czas nauczyłem się bardzo dużo i bardzo chętnie przekażę Wam swoją wiedzę na rozmaite tematy. Celem bloga jest między innymi przekazać Wam, naszym czytelnikom wartościowe przepisy z którymi poradzi sobie każdy, nawet najmniej doświadczony cukiernik.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *