Pieczeń z dżemem morelowym, cebulą i jabłkiem  

 
Mikołaj
(@admin)
Administrator Admin

Witam, co jakiś w tym dziale pojawią się sprawdzone przepisy odemnie, które są na pewno warte wypróbowania. Mięso jest pyszne i dosyć szybko się je robi (nie licząc marynowania), zachęcam do wypróbowania. ?

Składniki:
Schab - 1.5kg
Kwaśne jabłko - 1-2 sztuki
Szalotki - 6 sztuk
Przyprawa do wieprzowiny Knorr - 1 opakowanie
Boczek wędzony - 200g
Marynata:
Dżem morelowy - 2 łyżki
Ocet jabłkowy - 2 łyżki
Olej - 2 łyżki
Większa szczypta soli

Schab myjemy, oszuszamy i oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu i błon, które są na powierzchni. Kroimy w plastry o grubości 0.5-1cm, nie docinamy ich jednak do końca. W misce musimy wymieszać przyprawę do mięsa wieprzowego Knorr z olejem, octem i dżemem morelowym. Marynatę mieszamy i dokładnie nacieramy nią mięso, również w nacięciach. Tak zamarynowane mięso wkładamy na noc do lodówki.
Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, a w miejsca nacięć wkładamy cząstkę jabłka i plaster cebuli. Pozostałą marynatę wylewamy na mięso. Plastry boczku nakładamy na mięso i wstawiamy do wcześniej nagrzanego piekarnika do 180°C na co najmniej 90 minut. Po tym czasie sprawdzamy, czy mięso jest już upieczone. Jeżeli wciąż będzie niedopieczone, wydłużamy czas pieczenia o 5-10 minut.

Cytat
Opublikowany : 16/09/2017 8:58 pm