Czekoladowo-kawowe babeczki z solonym karmelem

Pyszny i prosty przepis na babeczki czekoladowo-kawowe z solonym karmelem i kremem śmietankowym.

Pączki

Przepyszne pączki. Są puszyste, mięciutkie i bardzo deliakatne. Dużo lepsze niż z cukierni.

Owoce pod kruszonką

Przygotowanie tego deseru zajmie nam dosłownie chwilę. Idealny przepis kiedy goście są już w drodze, a nie mamy już czasu na upieczenie klasycznego ciasta, które musi jeszcze wystygnąć.

Churros

Churros to tradycyjny hiszpański wypiek z ciasta parzonego, smażony na głębokim oleju. Najczęściej podaje się go w towarzystwie gęstego sosu czekoladowego. Ciasto jest chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Posypuje się je cukrem pudrem, drobnym cukrem lub cukrem pudrem z cynamonem.

Szwedzkie bułeczki szafranowe

Lussekatter są to szwedzkie bułeczki z dodatkiem szafranu, które przygotowuje się na dzień świętej Łucji, który wypada 13 grudnia. Przepis jest lekko zmodyfikowany, ponieważ w wersji oryginalnej nie dodajemy żurawiny do ciasta, ale według mnie bułeczki z żurawiną w środku są dużo smaczniejsze.

Chleb kukurydziany

Próbowałem wielu przepisów na chlebki kukurydziane, ale ten jest zdecydowanie najlepszy! Zachęcam do wypróbowania przepisu. 🙂

Chrupiące faworki

Chyba nie znam osoby, która by nie lubiła faworków. 🙂 Złote, bardzo kruchutkie i co najważniejsze – nie  nasiąknięte tłuszczem.

Ciasto kokosowo-cytrynowe

Puszysty biszkopt, lekki, orzeźwiający krem cytrynowy i biała czekolada – razem tworzą przepyszne połączenie. Nawet jeżeli nie jesteś fanem ciast kokosowych, ten przepis musisz koniecznie wypróbować! 🙂

Chleb pszenno-żytni na drożdżach

Domowy chlebek z chrupiącą skórką i aromatyczną czarnuszką. Dzięki dodatkowi ziemniaków, chleb bardzo długo zachowuje swoją świeżość.

Półkula malinowa

Malinowy krem z żelką malinową na jasnym biszkopcie. Całość zwieńczona polewą na bazie mleczka skondensowanego i białej czekolady – pycha!