Mazurek kajmakowy z bakaliami

Mazurek kajmakowy to jeden z najpopularniejszych ciast na święta wielkanocne. W przygotowaniu jest bardzo prosty i szybki. Mazurka można udekorować dowolnie – ja użyłem między innymi płatków migdałowych i orzechów włoskich.

Babeczki cytrynowe nadziewane lemon curdem

Pyszne, puszyste i mocno cytrynowe babeczki z kremem na bazie serka mascarpone i lemon curdu. W środku nadziewane mocno cytrynowym kremem. Idealny przysmak dla miłośników cytryn.

Czekoladowa babka na białkach

Proste i szybkie w przygotowaniu ciasto czekoladowe. Wilgotne w środku, całość oblane polewą czekoladową i posypane prażonymi płatkami migdałowymi.

Tort panna cotta

Bardzo elegancki i zaskakujący tort. Możemy udekorować go na wiele sposobów. Przygotowuje się go  bardzo szybko, pod warunkiem, że dzień wcześniej upieczemy biszkopt. Zachęcam do wypróbowania przepisu! 🙂

Czekoladowo-kawowe babeczki z solonym karmelem

Pyszny i prosty przepis na babeczki czekoladowo-kawowe z solonym karmelem i kremem śmietankowym.

Pączki

Przepyszne pączki. Są puszyste, mięciutkie i bardzo deliakatne. Dużo lepsze niż z cukierni.

Owoce pod kruszonką

Przygotowanie tego deseru zajmie nam dosłownie chwilę. Idealny przepis kiedy goście są już w drodze, a nie mamy już czasu na upieczenie klasycznego ciasta, które musi jeszcze wystygnąć.

Churros

Churros to tradycyjny hiszpański wypiek z ciasta parzonego, smażony na głębokim oleju. Najczęściej podaje się go w towarzystwie gęstego sosu czekoladowego. Ciasto jest chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Posypuje się je cukrem pudrem, drobnym cukrem lub cukrem pudrem z cynamonem.

Szwedzkie bułeczki szafranowe

Lussekatter są to szwedzkie bułeczki z dodatkiem szafranu, które przygotowuje się na dzień świętej Łucji, który wypada 13 grudnia. Przepis jest lekko zmodyfikowany, ponieważ w wersji oryginalnej nie dodajemy żurawiny do ciasta, ale według mnie bułeczki z żurawiną w środku są dużo smaczniejsze.

Chleb kukurydziany

Próbowałem wielu przepisów na chlebki kukurydziane, ale ten jest zdecydowanie najlepszy! Zachęcam do wypróbowania przepisu. 🙂